LA Galaxy Coach Ruud Gullit doet Australië aan
David Beckham brengt
Sydney in rep en roer
SYDNEY, 27 NOV. 2007 – Sydney was een paar dagen lang van slag: David Beckham is in town!  De beroemdste metroseksuele voetballer ter wereld speelde met zijn nieuwe club LA Galaxy en met zijn nieuwe coach Ruud Gullit een vriendschappelijke wedstrijd tegen Sydney FC. De komst van ‘Becks’  veroorzaakte lichte hysterie in Australië.  Het mediabureau Onderste-Boven verzorgde reportages voor Studio Sport, de Volkskrant en De Pers.
Trainer Ruud Gullit van LA Galaxy laat zijn spelers hard trainen. FOTO ANYA VAN LITMeisjes gillen, veiligheidsmensen duwen, fotografen vloeken en reporters roepen. Het is maandagavond in hartje Sydney en bij het Customs House stoppen vier witte limousines. Uit de voorste langgerekte wagen stapt David Beckham. Hij zwaait en glimlacht, de nieuwe aanwinst  van de Amerikaanse voetbalclub LA Galaxy, de voormalige vedette van Real Madrid en Manchester United en de universele megaster, metroseksueel, held en wat al niet meer.

Voor ‘Becks’  is een cocktail-party georganiseerd. En iedereen die hip en beroemd is in Australië, of wil zijn, laat zijn gezicht zien. Inclusief zanger Elton John, die de voetbaljongens muzikaal mag vermaken. Beckham baant zich een weg over de rode loper, maar hij schiet niet op. Handtekeningen uitdelen hier, interviewtje daar, poseren voor fotografen, babbelen met beroemdheden.  Even daarvoor is coach Ruud Gullit met de andere spelers van LA Galaxy langsgekomen. Maar niemand die de Nederlandse vedette van weleer, twee keer uitgeroepen tot wereldvoetballer van het jaar, op de foto wil zetten. Beckham slurpt alle aandacht op.

Hysterie
De lichte hysterie is tekenend voor de opgewonden sfeer in Sydney. Kranten, radio en TV berichten al dagenlang over het Britse voetbalidool dat voor het eerst in zijn leven Australië bezoekt. Het maakt de media niet uit dat Galaxy slechts een vriendschappelijk wedstrijd speelt tegen Sydney FC, een subtopper uit de Australische A-League. Beckham speelt mee en dus is het oefenpotje ‘ een van de belangrijkste clubgebeurtenissen uit de Australische geschiedenis’.
Een perslegertje heeft ook een beetje aandacht voor Ruud Gullit. FOTO ANYA VAN LITGalaxy traint in het Olympisch Stadion van Sydney.  De club uit Los Angeles heeft eigen beveiligingsmensen ingehuurd, want Beckham krijgt de bewaking van een staatshoofd. Uit een jeep stappen vier potige mannen, die de omgeving onmiddellijk observeren.
Voor het stadion wacht een groepje verstokte Beckham-fans. Een jongen en een meisje uit Adelaide dragen shirts van Real Madrid met de naam van Beckham op de rug. “Beckham is de koning, ik houd van hem”, zegt de jongen. “Mijn vrienden roepen dat ik homo ben, maar ik wil hem gewoon zien. Ik doe alles voor hem.” Zijn vriendin beaamt dat grif. “Hij heeft me op Beckhams verjaardag ten huwelijk gevraagd”, vertelt ze. “En hij probeert heel de tijd het kapsel van Beckham na te bootsen, meestal zonder succes.”
Binnen in het stadion is de training begonnen. Een legertje media volgt elke beweging van Beckham. De nieuwe coach Gullit  probeert de zaken serieus aan te pakken. Hij legt een partijtje stil en maant de spelers om vooral te jagen op de bal en de tegenstander klem te zetten.  “Ik gebruik deze wedstrijd om mijn spelers beter te leren kennen”, zegt Gullit.
Gullit vindt alle opwinding rond zijn middenvelder niet over de top. “Sport is een fenomeen, waarvan je kunt genieten”, reageert hij aan de rand van het veld. ”Natuurlijk ben ik wel verbaasd over de hype rond David, ik ken hem namelijk in een heel andere hoedanigheid. Als ik dan zie hoe andere mensen naar hem kijken, ben ik verbaasd. Hij krijgt een beveiliging van een staatshoofd? Het moet wel, want de mensen proberen op alle mogelijke gekke manieren bij hem in de buurt te komen. Dat moet je voor zijn.'

Supervedette
Een andere vraag is of het coachen van een supervedette moeilijk is. Gullit : “Nee, dat is niet moeilijk. Wat mensen niet begrijpen is dat veel supersterren of sporters die op het hoogste niveau presteren, meestal hele aardige mensen zijn. Sporters die juist net niet de top halen, weten het altijd beter en proberen de slimme jongen uit te hangen. Beckham is in zijn grootheid erg bescheiden; hij helpt kinderen,  komt bij veel goede doelen opdraven en helpt het team. Hij is zeker niet een jongen die er alleen maar flashy uit wil zien. Dat maakt het coachen van hem heel eenvoudig.”
De vriendschappelijke wedstrijd in het Olympisch Stadion tegen Sydney FC (rechtstreeks op tv te zien in Australië, Noord-Amerika en Azie) mondt uit in een luchtig voetbalspektakel met acht doelpunten. Ruim 80.000 toeschouwers zien hoe Sydney met 5-3 wint. Beckham moest volgens de afgesloten sponsorcontracten 55 minuten spelen, maar maakt de 90 vol. Hij scoort zelfs ouderwets uit een vrije trap. Op zijn gezicht is opluchting te zien. Zo veel mensen, zo veel verwachtingen, je zou er zelfs als superster zenuwachtig van worden.
Een uur na afloop staat hij nog even in de kelder van het stadion de pers te woord. Zijn stem is hees van een beginnende verkoudheid. Wat hij van de nieuwe coach Gullit vindt, is de vraag. “Hij is pas twee dagen aan het werk en hij heeft ons hard laten werken; veel harder dan de spelers dachten. Dat is goed voor ons. We kunnen van zijn ervaring leren. Hij is niet voor niets wereldvoetballer van het jaar geweest. Daar moeten we ons voordeel mee doen.”
En weg moet hij weer, de voetbalster. Op naar de volgende verplichtingen. En op naar de volgende voetbalshow in Nieuw-Zeeland.

FOTO'S Anya van Lit

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010