Mediabureau volgt eerste bezoek bondscoach Verbeek aan Australië
‘Pim’ moet het succes
van ‘Guus’ evenaren
SYDNEY, 14 DEC. 2007- De Nederlandse voetbalschool is populair in Australië. Na de successen van Guus Hiddink als bondscoach van de Socceroos, het nationale elftal, is Rob Baan aan de slag gegaan als technisch directeur van de Australische voetbalbond. En sinds december 2007 is Pim Verbeek, de voormalige coach van Zuid-Korea en de Nederlandse Antillen, aangesteld als de bondscoach van Australië. Verbeek heeft oud-Feyenoorder Henk Duut benoemd tot zijn assistent. Mediabureau Onderste-Boven was er voor Studio Sport bij toen Verbeek en Duut hun eerste verkenningstocht door Australië maakten.
Mediabureau Onderste-Boven ondervraagt Pim Verbeek in het Hype Park, hartje Sydney. FOTO ANYA VAN LITVoor het eerst zijn ze in Australië: Pim Verbeek en zijn assistent Henk Duut, die de Australische internationals in Europa in de gaten gaat houden. Deze dag zijn ze in Sydney… de verlokkelijke stad met zijn stranden, zijn Opera House en met zijn vele zon. “Wat een lekker weer hebben ze hier” , zegt Duut lachend.

In het Hyde Park ontmoeten de twee Nederlanders even de Australische pers. Die reageert wat aarzelend op de aanstelling van de 51-jarige Verbeek als Australische bondscoach. De Australiërs hadden gerekend op de komst van Dick Advocaat, maar die koos op het laatste moment voor zijn club in Rusland. Er was nog even hoop op een andere grote voetbalnaam, maar het werd dus ‘slechts’ Verbeek , de man die ooit speelde bij ondermeer Sparta en die onder Guus Hiddink en Advocaat hulpcoach van het Zuid-Koreaans elftal was.

Verbeek zegt niet wakker te liggen van de lauwe reacties. Hij wijst erop dat hij een schat aan ervaring heeft met het Aziatische voetbal en dat hij onder topcoaches heeft gewerkt. “Dan moet je toch wel wat kunnen.”

Verbeek wil zoveel mogelijk van de Australische A-League zien: hij bezoekt in drie dagen drie wedstrijden in Adelaide, Sydney en Melbourne. Zijn eerste krachtproef is al over zeven weken, wanneer de Socceroos hun eerste wedstrijd om de WK-kwalificatie spelen. Dat is niet een officiële FIFA-speeldag, zodat de Australische internationals in Europa geen vrijaf krijgen van hun clubs. Verbeek twijfelt of hij zijn topspelers uit Europa zal oproepen. Die zouden dan een lange vliegreis moeten maken en meteen moeten spelen, wat de risico’s op een blessure groot maakt.

Hoe dan ook, de Australische voetbalfans hebben vertrouwen in de Nederlanders. Na de successen van Guus Hiddink wordt er veel van ‘Pim’ verwacht. “Guus heeft de eerste stap gezet, Pim moet de tweede stap zetten”, zegt een fan van Sydney FC. “Ik verwacht dat hij ons weer brengt naar de finale van het WK, net zoals in Duitsland”, reageert een man die zijn zoontje naar het stadion heeft genomen.

“Het schijnt dat wij Australië hebben ontdekt en nu zijn we bezig het land te herontdekken”, zegt Rob Baan, technisch directeur Australische voetbalbond FFA. “Na de successen van Guus Hiddink is de Nederlandse voetbalschool erg populair.”

Verbeek zelf is na de eerste wedstrijd niet somber gestemd. “Het niveau viel me erg mee”, zei hij. Op 6 februari wordt het voor Verbeek en Duut dus echt serieus: dan speelt Australië in Melbourne tegen Quatar.

Première
Het muziekstuk gaat op 18 juni in voor-première in het cultuurhuis Stefanus in Utrecht. Daarna is het te zien op het Boven 't IJ festival in Amsterdam. De echte première is 9 september in Theater Kikker in Utrecht. www.antecantatae.nl

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010