Mediabureau maakt vliegensvlug reportage voor Belgische tv
Sydney viert nieuwjaar met
oogstrelende vuurwerkshow
SYDNEY, 1 JAN. 2008 - Sydney heeft met een oogstrelende vuurwerkshow - kosten: 2,5 miljoen euro - het jaar 2008 feestelijk ingeluid. Het motto van deze Oud en Nieuw was: de tijd van je leven. Meer dan een miljoen mensen hadden inderdaad de tijd van hun leven. Ze volgden op elke hoek en straat van de stad het imposante vuurwerk. Het Mediabureau Onderste-Boven maakte voor het Belgische VRT Journaal razendsnel een reportage over de feestelijkheden.
oudjaarZoals vanouds, was het park rond Mrs Macquarie's Chair de drukst bezochte plaats waar naar het vuurwerk werd gekeken. Twaalfduizend mensen klonterden bijeen op het gras met uitzicht op het Opera House en de Harbour Bridge. Het was zo druk, dat het park om vier uur 's middags al de hekken sloot. In Sydney is het verboden om zelf vuurwerk af te steken. De bewoners zijn aangewezen op het vuurwerk van de gemeente. Die maakt er elk jaar een spectaculaire gebeurtenis van. Het nieuwjaarsvuurwerk van Sydney staat niet voor niets bekend als het grootste en mooiste ter wereld.

Eilandje
Het Mediabureau Onderste-Boven voer naar Fort Denison, een van de eilandjes in de haven van Sydney. Daar werd een exclusief nieuwjaarsvuurwerk-feest georganiseerd. Voor maar liefst vijfhonderd euro konden 150 mensen champagne drinken, dineren en in smoking naar het vuurwerk kijken. En passant pikte het Mediabureau om 13.00 uur het officiele begin van de Oud en Nieuw-viering mee: het afsteken van vuurwerk op Fort Denison. Bij het Opera House werden opnamen gemaakt van de mensen die daar al vanaf tien uur 's ochtends een plekje hadden bezet. Onder hen opvallend veel Nederlanders. 'Het lijkt me zo gaaf om het vuurwerk mee te maken. Ik heb er het lange wachten voor over', zei Monique, zittend met eerste klas uitzicht op de Harbour Bridge.

oudjaarBelgische
Het Mediabureau vond onderweg geen Belgische toeristen. Maar in het Belgische biercafe in de stad tapte de Vlaamse Romy Briers, medewerkster van het café, een biertje. Zij vertelde enthousiast over het vuurwerk in Sydney en prees de geweldige sfeer tussen bewoners en toeristen. 'Heel plesant'. Om negen uur 's avonds filmde het Mediabureau in de drukte bij het park van Mrs Macquarie's Chair het eerste, familievuurwerk. Om twaalf uur werden opnamen gemaakt vanaf de 30e verdieping van een appartement op Kings Cross, met fabuleus uitzicht op het Opera House en de Harbour Bridge. Direct na het vuurwerk, dat twaalf minuten duurde, werd de reportage voor de VRT in elkaar gezet en per internet naar Brussel opgestuurd. Daar was het onderwerp in het Oudejaars-Journaal van 19.00 uur te zien.

Gelukkig nieuwjaar!
'Wij wensen iedereen alle goeds in 2008', zeiden Marc van den Broek en Tim Dekkers na afloop van deze klus. 'Wij hopen in het nieuwe jaar op veel mooie verhalen uit en over Australie!'
recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010