Boskalis doet grootste baggerklus uit Australische geschiedenis
Nederlandse baggeraars doelwit van actievoerders in Melbourne
MELBOURNE, 10 FEB. 2008 - Meestal worden de schepen van de Nederlandse baggeraar Boskalis met open armen ontvangen voor een klus. Maar in de Australische stad Melbourne was dat anders. De sleephopperzuiger Queen of the Netherlands werd begin februari ontvangen door een vloot van actievoerders en een fikse politiemacht die de demonstranten op afstand hield van het gigantische schip. Mediabureau Onderste-Boven volgde de protesten voor de Volkskrant, De Pers en RTL Z.
baggeraarMet een week vertraging is Boskalis in Melbourne begonnen aan een van de omvangrijkste baggerklussen in de Australische geschiedenis. De haven van de tweede stad van het land moet bereikbaar worden voor schepen met een diepgang van veertien meter, dat is nu twaalf meter. Hiervoor moet 23 miljoen kubieke meter zand, stenen en slib worden verwijderd.
De klus is zo omvangrijk, omdat Melbourne niet aan zee ligt, maar aan de ondiepe Port Phillip baai die via een kleine doorgang met de oceaan is verbonden. De afstand van Melbourne naar open zee is circa zestig kilometer. Het project, dat eind 2009 moet zijn afgerond, kost de deelstaat Victoria waarin Melbourne ligt, circa 600 miljoen euro, waarvan de helft naar Boskalis gaat.
Het project is omstreden. Milieuactivisten en bewoners langs de baai vrezen dat het meer onherstelbaar beschadigd raakt door het baggeren.`De stroming in de baai zal veranderen en de gevolgen daarvan zijn onvoorspelbaar’, zegt Jim Walker, woordvoerder van de Blue Wedges de actiegroep die zich verzet tegen het project. Ook vreest hij dat door het baggeren zware metalen in het water komen die de zeehonden, pinguïns en dolfijnen in de baai zullen bedreigen. Blue Wedges heeft Boskalis brieven gestuurd met het verzoek af te zien van het werk, maar daarop is niet gereageerd, zegt Walker verbitterd.
Het staat niet voor 100 procent vast dat het project daadwerkelijk tot een einde komt. Blue Wedges probeert met processen en vreedzame protesten de baggeraars aan de wal te houden. Er komen later deze maand nog hoorzittingen bij de rechter. Boskalis denkt de klus zonder problemen te klaren. `De Australiërs hebben afgelopen december toestemming gegeven’, zegt Boskalis-woordvoerder Roel Berends. Van de protesten ligt de firma niet wakker. Ze zijn vreedzaam, meent hij en niet verrassend, want de baai is een kwetsbaar gebied.
recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010