Mediabureau maakt reportage in de Hunter Valley
Prijs van Australische wijn stijgt na droogte en regen
HUNTER VALLEY, 25 FEB. 2008 - Eerst was er de ergste droogte in honderd jaar. En nu regent het als nooit tevoren: voor veel wijnboeren in het oosten van Australië zijn het zware tijden. Heel wat oogsten gaan verloren. Gevolg: stijgende prijzen. En dat is voor de Nederlandse wijnliefhebber slecht nieuws. Nederland is één van de snelst groeiende exportmarkten voor Australische wijnen. Het Mediabureau Onderste-Boven reisde naar het beroemde wijngebied Hunter Valley en maakte voor RTL Nieuws en RTL Z een reportage.
honeytreeDe Nederlander Henk Strengers heeft al elf jaar de wijngaard Honeytree in de Hunter Valley, een bekende wijnstreek bij Sydney. Voor hem geldt: na de droogte, de zondvloed. ‘ Het is allemaal zeiknat’, klaagt Strengers, terwijl hij bijna uitglijdt in de modder. Zijn oogst gaat dit jaar door de uitbundige regenval grotendeels verloren; zijn wijngaard van tien hectare is een modderpoel geworden. De vorige jaren waren er juist problemen door de ergste droogte sinds tijden. De druiven voldoen nu niet meer aan zijn hoogste eisen. "Het doet pijn, ja. Het is verdomd jammer, maar er valt niets aan te doen. Je hebt goede en slechte jaren", reageert de Nederlander nuchter.

Verdubbeld
Wijn is een van de belangrijkste exportproducten van Australië, belangrijker nog dan traditionele exportproducten als tarwe en wol. De Hunter Valley is het oudste wijngebied van het land en een topattractie voor toeristen. Zij kunnen overal in de streek wijn proeven. Ook de Nederlander is gek op Australische wijnen. Vorig jaar is de export van Australische wijnen naar Nederland met 92% toegenomen; bijna een verdubbeling dus. Nederland is daarmee één van de snelst groeiende exportmarkten voor Australië. Nederland kocht vorig jaar 28 miljoen liter Australische wijn.

honeytreePrijzen
'De export naar Nederland is waanzinnig hard gestegen', bevestigt Bruce Tyrrell van de wijnvereniging Hunter Valley. Maar de mindere oogsten van de afgelopen jaren eisen hun tol: wijnboeren gaan failliet, het wijnoverschot slinkt. De prijzen van de wijnen zullen stijgen en dat zal ook de Nederlandse consument merken.
'De prijzen zullen niet dramatisch stijgen. Geen verdubbeling dus, maar de prijzen zullen wel omhoog gaan', zegt Bruce Tyrrell. De Nederlandse wijnboer Henk Strengers gaat naar de fabriek, waar zijn witte wijn van dit jaar ligt opgeslagen. Het wordt ijswijn. Ondanks alle tegenslagen van de laatste tijd blijft hij vol goede moed. 'Ik ben niet ontevreden', zegt hij, terwijl hij zijn ijswijn proeft en uitspuugt.

Kijk hier naar het filmpje voor RTL 4

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010