Bijna dertig wereldsteden vieren Earth Hour, een idee van Sydney
Een uur zonder licht voor een
beter milieu
SYDNEY, 29 MAART 2008 - Bijna dertig wereldsteden hebben zaterdag 29 maart vrijwillig een uur lang in het donker gezeten. Ze deden zoveel mogelijk lichten uit in de strijd tegen de opwarming van de aarde. ‘Earth Hour’ heette de actie en Sydney begon er vorig jaar als eerste mee. Het Mediabureau Onderste-Boven was erbij toen Sydney zijn lichten doofde en maakte over Earth Hour verhalen voor RTL Nieuws, het VRT Journaal en dagblad Trouw.
licht uitNormaal gesproken is het uitvallen van het licht een ramp voor een wereldstad. Maar voor Sydney was de ‘black out’ van zaterdag 29 maart een feest. Het was de gekozen duisternis van Earth Hour. Niet alleen de verlichting van het beroemde Opera House en de Harbour Bridge floepte om acht uur 's avonds uit, ook veel kantoren, het stadhuis, winkelcentra en grote hotels zaten in het donker. McDonald’s schakelde de reclameverlichting van zijn gele M’s uit, restaurants organiseerden diners met kaarslicht, mensen picknickten in parken met waxinelichtjes, in een café liep de bediening rond met gloeistaven en de dansers van de Sydney Dance Company voerden hun stuk bijna in het donker uit. Sydney was unplugged.
Het Mediabureau Onderste-Boven was in Sydney-Noord bij de Vlaamse familie Janssen. Daar waren de kinderen Toon, Marie en Willem zeer enthousiast over Earth Hour; vol overgave deden ze het licht uit en staken ze kaarsjes aan. 'Alle kleine beetjes helpen', zei Inn Janssen over de actie. Elders draaide een tweede cameraploeg van Onderste-Boven op het strand van Manly; daar was een optreden van dansers met vuurfakkels. 'Dit is geweldig', zei een toeschouwster. 'Heel de gemeenschap komt bijeen om te praten wat we tegen het broeikaseffect kunnen doen.'

Nood
Vorig jaar begon het Wereld Natuur Fonds deze actie tegen het broeikaseffect in samenwerking met de stad Sydney. Toen schakelden 2,2 miljoen inwoners en 2100 bedrijven voor een uur hun lichten uit. Het energieverbruik nam in het ene uur met ruim tien procent af; volgens de organisatoren stond dat gelijk aan het van de weg halen van 48.000 auto’s gedurende een uur.
Het idee werd uit nood geboren, vertelt initiatiefnemer en directeur van Earth Hour, Andy Ridley. De toenmalige regering van premier Howard had weinig op met het milieu en met het broeikaseffect. Het Wereld Natuur Fonds wilde iets doen om de bevolking betrokken te laten raken bij het probleem. 'Het succes was overweldigend', zegt directeur Ridley. 'Veel mensen waren blij dat ze iets concreets konden doen tegen de opwarming van de aarde. Ze wilden laten zien hoe betrokken ze waren. Het idee is ook zo simpel, iedereen kan meedoen.'

licht uitAanstekelijk
Australië heeft inmiddels een nieuwe (en groenere) regering, die eindelijk het Kyoto-verdrag heeft geratificeerd. Het succes van de duisternis werkt ook internationaal aanstekelijk, want dit jaar haakten 28 wereldsteden aan bij Earth Hour. Kopenhagen, Tel Aviv, San Francisco, Manilla, Montreal, Dublin en Bangkok; ze zaten allemaal even in het donker. De organisatie verwachtte dat er dertig miljoen mensen wereldwijd zouden meedoen.
Aanvankelijk bestond er in Australië enige huiver of de energiecentrales de grote schommelingen in energieverbruik wel aankonden. 'Maar Earth Hour heeft geen enkel probleem opgeleverd', laat een woordvoerder van Energy Australia weten.

Groot effect
Natuurlijk zijn er de sceptici, die opmerken dat het ene uurtje zonder licht niets bijdraagt aan een oplossing van het broeikaseffect. Maar daar is professor Andrew Harris het absoluut mee oneens. Harris is hoogleraar duurzaamheid aan de Universiteit van Sydney.
Harris: 'Het tastbare voordeel van Earth Hour is klein, dat klopt. Maar op de langere termijn kan het effect groot zijn. Het is belangrijk dat mensen in de praktijk van alle dag hun gedrag gaan veranderen om hun ecologische voetstap te verkleinen. Een actie als Earth Hour, waarbij mensen een uur lang in het donker zitten en met elkaar praten, bevordert zo’n gedragsverandering.'
recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010