Schokkend rapport over kindertehuizen in Zuid-Australië
Veel voogdijkinderen misbruikt
SYDNEY, 2 APRIL 2008 - Ruim tweehonderd kinderen die in Zuid-Australië onder voogdij van de overheid stonden, zijn de afgelopen decennia stelselmatig seksueel misbruikt. Sommige kinderen in tehuizen en pleeggezinnen werden naar feestjes van pedofielen-netwerken gestuurd. Dat zijn de schokkende bevindingen van een onderzoekscommissie. Het Mediabureau Onderste-Boven berichtte erover voor KRO-radio en De Pers.
mullighan'Ik was ontzet en met afschuw vervuld over de manier waarop de kinderen zijn geëxploiteerd, misbruikt en bedreigd.' Voormalig rechter Ted Mullighan was zichtbaar ontdaan toen hij in Adelaide de conclusies van zijn onderzoek presenteerde aan het parlement van de deelstaat Zuid-Australië. Hij heeft de afgelopen drie jaar als commissievoorzitter bijna achthonderd getuigenissen gehoord van mensen die beweerden dat ze in tehuizen en pleeggezinnen een gruwelijke tijd hadden beleefd. De commissie heeft kunnen vaststellen dat van deze groep 242 voogdij-kinderen daadwerkelijk slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik. 'Dit is het topje van de ijsberg', waarschuwde Mullighan. De kinderen waren van huis weggehaald, omdat hun ouders bijvoorbeeld verslaafd waren aan drugs of alcohol.
Deze vaak beschadigde en sociaal-zwakkere kinderen (onder hen 44 Aboriginals) kwamen terecht in opvangtehuizen of pleeggezinnen. En daar gebeurde het seksueel misbruik; door priesters, sociaal-werkers, leraren, dokters, chauffeurs van bussen. Sommige kinderen kregen een ‘weekeind vrij’; ze moesten dan verschijnen op feestjes van pedofielen. De commissie constateert dat er in Zuid-Australië te weinig opvangplaatsen waren voor voogdij-kinderen. Deze kinderen werden dan ondergebracht in appartementen, motels en pensions. Dat was niet bepaald een veilige omgeving voor kwetsbare kinderen, die de zorg van de overheid nodig hadden.

Veel slachtoffers durfden niets te zeggen over het seksueel misbruik. En als ze wat vertelden, dan werden ze vaak niet geloofd. 'Onzin, jij kleine leugenaar!', kreeg een kind te horen, nadat hij de leiding had verteld over het seksueel misbruik. 'Eindelijk kan ik vertellen wat mij is overkomen', zei een slachtoffer tegen de commissie. 'Dat is voor mij het enige dat telt: dat ik mijn verhaal kwijt kan.' Commissievoorzitter Mullighan wees op een vrouw van 81 jaar, die dank zij het onderzoek voor het eerst vertelde wat haar als kind is overkomen. 'Dat zegt genoeg.' Premier Mike Rann van Zuid-Australië zei dat hij ‘fysiek onpasselijk’ werd bij het lezen van het rapport. Hij beloofde officiële excuses aan te bieden aan de slachtoffers en na te denken over een compensatieregeling. Bij de politie liggen nu tientallen aangiften op tafel. 'We zullen er alles aan doen om de daders te pakken, of het nu om zaken gaat van vorige week, vorig jaar of decennia geleden', zei de premier.
recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010