Deense architect Jan Gehl maakt revolutionaire plannen voor Sydney 2030
Weg met de auto's en de snelwegen,
ruim baan voor fietsers en voetgangers
SYDNEY, 16 APRIL 2008 - De stad moet op de schop, daarvan zijn inmiddels veel bestuurders en inwoners van Sydney overtuigd. De auto eruit, voetgangers en fietsers erin. Woensdag 16 april 2008 presenteerde de gemeente Sydney een ambitieus plan voor Sydney in 2030. De Deense stadsplanner Jan Gehl stond aan de wieg van dit plan. Mediabureau Onderst-Boven woonde de presentatie van de plannen bij voor de Deense televisie DR1, een primeur voor het Mediabureau.
architectHet huidige Sydney is bijzonder onvriendelijk voor voetgangers en fietsers, vindt de bekende Deense architect Gehl. Hij deed eerder aanbevelingen voor steden als New York, Londen, Melbourne en Perth. Gehl vindt dat Sydney de auto's op alle fronten voortrekt, wat de leefbaarheid van de stad nadelig heeft beinvloed. 'Al het verkeer moet zich door smalle straten persen, wat veel drukte en lawaai oplevert. De voetgangers moeten zich behelpen op smalle troittoirs.' De Deen ergert zich aan het feit dat de voetgangers op een knopje moeten drukken als zij over willen steken. 'Kennelijk hebben de voetgangers hier weinig mensenrechten, want ze worden bijzonder achtergesteld. Wie in Sydney in de binnenstand van A naar B wil lopen, is soms 50 procent van de tijd kwijt met wachten in een stad als Kopenhagen is dat 2 procent als je pech hebt.."


Snelweg afbreken
Om Sydney leefbaarder te maken, wordt voorgesteld om twee belangrijke snelwegen door de stad af te breken en ondergronds te maken. Het plompe stationsgebouw aan Circular Quay, dat het zicht op de mooie haven belemmert, moet plaatsmaken voor een nieuw, transparant gebouw. Verder moeten er talloze nieuwe wandelroutes en fietspaden komen die de verschillende leefwijken met elkaar verbinden. Het gebied voor Town Hall bij George Street moet een groot plein worden, autovrij. Sydney zou verder moeten investeren om een duurzame, groene en energie-zuinige stad te worden.

architectDeense tv
Het Mediabureau Onderste-Boven informeerde de Deense televisiezender DR1 over de Deense architect en zijn plannen. De Denen waren wel geinteresseerd, zodat het Mediabureau de presentatie van de plannen in Customs House filmde en interviews maakte met de burgemeester van Sydney, Clover Moore, en met Jan Gehl. De Deense stadsplanner sprak over zijn ideeën bij het Sydney Opera House, de schepping van de Deense architect Jan Utzon. De Deense tv zond het onderwerp van een kleine twee minuten donderdag 17 april uit in het journaal van 21.00

Kijk hier naar het onderwerp op de Deense TV
recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010