Premier Kevin Rudd organiseert 2020-Top in Canberra
Duizend slimste koppen praten over toekomst van Australië
CANBERRA, 19-20 APRIL 2008 - Duizend knappe Australische koppen praten in de hoofdstad Canberra over hoe het land er in 2020 moet uitzien. De ‘2020-top’ is een idee van de nieuwe sociaaldemocratische premier Kevin Rudd. `De regering heeft niet het monopoly op wijsheid’, zie hij bij de presentatie van het idee. Mediabureau Onderste-Boven maakte een stuk voor de Volkskrant en de Vlaamse radio VRT.

logoDe regering heeft de ‘slimste en de beste’ hersens van het land uitgenodigd om twee dagen in het parlementsgebouw te komen praten. De slimmeriken moeten met radicale voorstellen komen voor de grote vraagstukken van de 21ste eeuw, zoals klimaatverandering, gezondheidszorg, aboriginals, veiligheid en de plaats van Australië in de wereld. Heel het land kan meekijken en luisteren. De mega-brainstormsessie wordt uitgezonden door de staatsomroep ABC. En duizenden Australiërs hebben via een website al ideeën gestuurd.

Om de intellectuelen-jamboree een beetje in goede banen te leiden worden de duizend mannen en vrouwen opgesplitst in tien groepen van honderd. In de groepen wordt gesproken over een bepaald thema. Hoe de lijst van duizend gelukkigen tot stand is gekomen, is een beetje duister. Iedereen kon namen opsturen, iets dat zo massaal werd gedaan dat de mogelijkheid daarvoor voortijdig werd afgesloten. De rechtse oppositie meent dat nogal wat Labor-supporters dit weekeinde in Canberra zullen doorbrengen. Volgens een van de voorzitters van de 2020top, de vice-rector magnificus van de Melbourne University Glyn Davis, is het de eerste keer dat een land in de wereld op deze schaal nieuwe ideeën voor de toekomst verzamelt. Davis heeft ervaring met het doorvoeren van ingrijpende wijzigingen.

2020Hij hervormde de Melbourne University en maakte deel uit van een comité dat van Australië een republiek wil maken. Dit voornemen is nog steeds niet uitgevoerd, maar zal zonder twijfel ook dit weekeinde als aanbeveling naar voren komen. In de aanloop naar de marathondiscussie kwamen velen al met voorstellen op de proppen. Premier Rudd opperde dat er veel moet verbeteren aan kinderopvang. Hij wil dat alle kinderen bij één instantie terecht moeten kunnen voor zorg. De aboriginal vertegenwoordigers vroegen om het instellen van een raad. Helemaal vlekkeloos is de voorbereiding naar de top niet verlopen. Alle tien werkgroepen hebben een eigen voorzitter en dat waren negen mannen en slecht één vrouw, de filmactrice Cate Blanchett die zich buigt over kunst. Geconfronteerd met kritiek, besloot de organisatie op het laatste moment een tweede vrouw als voorzitter aan te wijzen voor de werkgroep autochtone bevolking. Maar verzekert de organisatie: `Van de duizend genodigden is 51 procent vrouw.’

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010