Leger wil kangoeroes kwijt op voormalig oefenterrein
Doden van skippy’s verhit gemoederen
in Australië
CANBERRA, 26 MEI 2008 - In Australië is opschudding ontstaan over het neerschieten van vierhonderd kangoeroes op een voormalig defensieterrein in de hoofdstad Canberra. Volgens defensie is er sprake van een noodsituatie. Dierenactivisten spreken over een bloedbad. Mediabureau Onderste-Boven schreef een verhaal hierover voor het dagblad De Pers.
jancanberraWie in en rond Canberra rondrijdt, komt ze in parken met honderden en honderden tegelijk tegen: kangoeroes. Soms schuw, snel weghoppend bij ieder verdacht geluid, soms tam, zodat bezoekers bijna de baby-kangoeroes in de buidel kunnen aaien. De kangoeroe is het nationale symbool van Australië en staat in het wapen van het land. Volgens schattingen springen er tussen de 25 en 50 miljoen kangoeroes rond. Maar de 'skippy', voor iedere toerist een verrukking, veroorzaakt in de hoofdstad een bittere strijd. Op een voormalig terrein van defensie, met hekken omheind, is de kangoeroepopulatie te snel gegroeid. Experts beweren dat de beesten door honger dreigen om te komen. Bovendien zou het grasland door de kangoeroes dusdanig zijn beschadigd, dat andere diersoorten met uitsterven worden bedreigd. De regering van de deelstaat heeft daarom besloten om ongeveer vierhonderd kangoeroes op het gebied af te schieten. Afgelopen week is het doden begonnen. ‘Dat gebeurt zo pijnloos mogelijk’, zegt de regering.

Paul McCartney
Het afschieten heeft een storm van (internationaal) protest ontketend. Zelfs ex-Beatle en dierenvriend Paul McCartney protesteert tegen 'de zinloze slachting'. Leider van het verzet is Pat O'Brien, een bekende milieuactivist in Australië. Hij heeft wekenlang voor de ingang van het defensieterrein gebivakkeerd om de kangoeroes te redden. Zijn actiegroep pleitte ervoor om vierhonderd kangoeroes te verplaatsen naar een ander gebied. Maar voor defensie was dat alternatief te duur: 2,1 miljoen euro.
’Klinkklare nonsens’, reageert actieleider O'Brien. ‘Wij houden ons al tientallen jaren bezig met kangoeroes. Onze experts hebben uitgerekend dat de verplaatsing hooguit 420.000 euro hoeft te kosten. Maar defensie wilde niet luisteren. Sommige mensen binnen de organisatie zijn vastbesloten om de kangoeroes te doden. Waarom weet ik ook niet. Het afschieten gebeurt ook niet pijnloos, zoals de regering beweert. Het is een afschuwelijk bloedbad .’

Trekhaak
De ophef in Canberra over vierhonderd kangoeroes is tamelijk bizar. Elk jaar worden namelijk in Australië drie tot vier miljoen kangoeroes legaal gedood. Kangoeroevlees en -leer zijn geliefde exportproducten naar de Europese Unie en Rusland. Bij die jacht gaat het er soms bikkelhard aan toe: baby-kangoeroes worden met hun kop tegen de trekhaak van de auto doodgeslagen.
De richtlijnen van de regering staan dat toe.
Opvallend genoeg rept bijna niemand daarover in Australië, het land dat zich wel vreselijk druk maakt over de jacht op walvissen door Japan. ‘Het afschieten van kangoeroes in Canberra staat symbool voor de manier waarop Australië zijn dieren afslacht’, verklaart actievoerder O'Brien alle ophef. ‘Daarom trekt deze zaak zoveel aandacht. Mensen snappen niet dat zoiets kan gebeuren in de hoofdstad van Australië.’
recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010