Mediabureau volgt congres wereldvoetbalbond in Sydney
FIFA omarmt ‘6+5-regel’
SYDNEY, 29 MEI 2008 – De wereldvoetbalbond FIFA hield donderdag 29 mei en vrijdag 30 mei haar 58e wereldcongres in Sydney. Een kleine
tweeduizend gedelegeerden en journalisten stroomden naar Australië om de vergadering bij te wonen. Eén van de belangrijkste agendapunten was het voorstel om het aantal buitenlandse spelers in een club aan banden te leggen, de zogenoemde ‘6+5-regel’. Het Mediabureau Onderste-Boven berichtte hierover voor RTL Z.
meikeslerDe officiële opening van het 58e FIFA-congres gebeurde in het Sydney Opera House. Het werd een spektakel met dans, muziek en zang. De daadwerkelijke vergadering was een dag later in het Hordern Pavilion. Op de agenda stond de ‘6+5-regeling’: elke club moet bij aanvang zes spelers in het veld hebben staan die in het nationale elftal van het land van de club kunnen spelen. Op deze manier wil de FIFA voorkomen dat de clubteams vreemdelingen-legioenen worden, zoals nu al bijvoorbeeld in Engeland het geval is.
De Nederlandse voetbalbond KNVB steunt het voorstel 6+5. Directeur betaald voetbal Henk Kesler, aanwezig in Sydney, legde voor de camera van Mediabureau Onderste-Boven nog eens uit dat de regeling de redding van het Nederlandse voetbal kan betekenen. Kesler was niet onder de indruk van het verzet van de Europese Unie. De EU had de FIFA ‘de rode kaart’ gegeven voor haar 6+5-voorstel. De regeling druist volgens de EU in tegen de Europese wetgeving, die vrij verkeer van personen en goederen garandeert. Kesler zei dat er nog voldoende tijd is om met de EU te praten. `Regels kunnen ook veranderen', zei hij voor de camera. Het FIFA-congres nam het 6+5-voorstel met ruime meerderheid aan, zij het dat pas in 2012 de regeling helemaal van kracht moet worden.
recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010