Internationale drugsbende opgerold
Topagent Australische politie blijkt
handlanger Nederlands drugscomplot
SYDNEY, 3 JUNI 2008 - Met de arrestaties in Nederland, Duitsland, Thailand en Australië denkt de politie een grote internationale drugsbende te hebben opgerold. De meest opvallende arrestatie was in Sydney. Daar werd een van de belangrijkste drugsbestrijders van het land Mark Standen opgepakt. Mediabureau Onderste-Boven volgde de schokkende corruptiezaak voor de Volkskrant en de Pers.
stadenDe arrestatie van de verdachte in Australië heeft een schokgolf door het land laten gaan. Mark Standen is een 51-jarige politieagent die wordt gezien als een van de belangrijkste drugsbestrijders van het land. Zijn arrestatie legt het grootste corruptieschandaal binnen de politie in Australië bloot, zo menen deskundigen. De man wordt ervan verdacht geholpen te hebben met de voorbereiding van de import van 600 kilogram grondstoffen voor ice, een zuivere vorm van speed, Dit is een populaire drug in Australië. Met zijn contacten bij de douane zou hij adviseren hoe de grondstoffen moesten worden binnengesmokkeld. De Australische politie schat dat met de smokkelwaar drugs kunnen worden gemaakt met een straatwaarde van ruim 70 miljoen euro. Hiermee is dit het grootste drugscomplot dat in Australië is opgerold.
Volgens Australische kranten is de zending uit Pakistan, verpakt in rijst, nooit in Sydney aangekomen. De waar zou in Singapore zijn onderschept door een rivaliserende bende. De gearresteerde agent, die naar verluidt een gokprobleem heeft, heeft een carrière van ruim dertig jaar bij de politie achter de rug. De autoriteiten vrezen het ergste als de politieman schuldig wordt bevonden. Veroordelen die door zijn toedoen in de gevangenis zitten, zullen dan vragen om een herziening van hun vonnis. De aanhoudingen volgden op een langdurig onderzoek in Nederland en Australië. Eind mei zijn twaalf personen aangehouden in Nederland en een in Duitsland. Dat was het signaal voor de Australiërs om in actie te komen. In Sydney werden behalve Standen nog twee mannen opgepakt. Een man is in Thailand gearresteerd.
recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010