Sydney klaar voor de grootste manifestatie in de geschiedenis van het continent
Intocht Wereldjongerendagen komt
op gang
SYDNEY, 13 JULI 2008 - Na jaren van voorbereiding gaan de katholieke Wereldjongerendagen in Sydney eindelijk beginnen. Mediabureau Onderste-Boven gaat voor diverse opdrachtgevers op pad. In de Volkskrant verscheen al een voorverhaal over wat er allemaal te gebeuren staat in Sydney.
wjdDe Australische stad Sydney bereidt zich voor op de grootste invasie ooit. Tijdens de slotmanifestatie van de katholieke Wereldjongerendagen, zondag over een week, worden ongeveer 500 duizend mensen verwacht. Ze willen getuige zijn van een mis, voorgedragen door paus Benedictus XV!.
`Het evenement wordt groter dan de Olympische Spelen acht jaar geleden”, voorspellen de organisatoren van World Youth Day. Er worden meer dan 125 duizend internationale bezoekers verwacht en dat is meer dan tijdens de Olympische Spelen acht jaar geleden. Ook komen er 100 duizend pelgrims uit Australië, dus volgende week lopen, dansen, zingen en bidden er ruim 200 duizend jongeren door de stad.

Eerste gitaren
Een week voor de aanvang van de twaalfde editie van het evenement is in Sydney het nodige te merken van de toevloed van jongeren, in de definitie van de kerk ouder dan 16 en jonger dan 35 jaar. Het vliegveld wordt overstroomd met jongeren die in speciale jassen, T-shirts en vlaggen de stad in trekken alsof er een belangrijke voetbalwedstrijd op het programma staat. Er lopen Schotse jongeren in kilts, Italiaanse pelgrims vermaken zich in toeristenattracties en de eerste gitaars zijn al gesignaleerd. `De stad zal er volgende week prachtig uitzien’, voorspelt Mark Podesta van de organisatie. `Overal hangen vlaggen in de kleuren geïnspireerd door de Aborigines. Er lopen jongeren rond die leeftijdgenoten ontmoeten uit de hele wereld met dezelfde passie voor het geloof.’
Het idee voor het jongerenspektakel kwam van Johannes Paulus II, die in 1984 jongeren uit de hele wereld uitnodigde in Rome voor de viering van het internationale jubileum van de jeugd. Het doel is katholieke jongeren in contact te brengen met het geloof en elkaar. Sindsdien worden er elke twee of drie jaar internationale jongerendagen gehouden die werkelijk grote aantallen jonge gelovigen trekken. Drie jaar geleden kwam in Keulen één miljoen mensen samen voor de slotmis. De topper is de bijeenkomst in de Filippijnse hoofdstad Manilla waar in 1995 vier miljoen mensen op af kwamen; de grootste massabijeenkomst ooit.

wjdKruisweg
Voor Australië zijn de genoemde aantallen ongehoord. Het land ligt
ver weg, de reis is voor veel jongeren kostbaar en het inschrijfgeld, 240 euro, is ook niet mis. De zesdaagse katholieke feestweek begint dinsdag met een openingsmis aan de haven. Donderdag vaart de paus langs het Opera House en onder de beroemde Harbour Bridge, mogelijk toegejuicht door honderdduizenden langs de kant. Vrijdag is er de kruisweg waarin de laatste uren van het leven van Christus worden uitgebeeld. Zaterdag wandelen de jongeren over Harbour Bridge, naar de paardenracebaan, een kilometer of tien verderop, waar de paus zondag de slotmis voordraagt. Zo zonnig als de organisatoren het zien, zo sceptisch zijn inwoners van Sydney. Ze vinden de overlast maar hinderlijk.
Waarom gaan de katholieken niet naar de plek buiten de stad waar acht jaar geleden de Olympische Spelen zijn gehouden?, moppert een vrouw in Hyde Park waar voor de kathedraal wordt gewerkt aan de opbouw van mobiele preekstoelen en een katholieke markt. Podesta wuift de bezwaren weg. `Nu het evenement dichter bij komt, raken de mensen steeds enthousiaster. De Sydneysiders zijn trots dat ze het evenement in hun stad hebben, net als bij de Olympische Spelen. En de plek waar de Spelen zijn gehouden, is te klein voor de grote hoeveelheid mensen die we verwachten.’

Noodwet
Serieuzer is de kritiek op de noodwet die de regering van Nieuw Zuid Wales, de deelstaat met Sydney als hoofdstad, heeft ingesteld. De politie heeft bijna onbeperkte mogelijkheden om mensen op te pakken. Het is verboden pelgrims te hinderen, regels die kritiek hebben uitgelokt van mensenrechtenorganisatie die menen dat het recht om te protesteren wordt beperkt. Maximale boete: ruim drieduizend euro. `Absurd’, vindt de Council for Civil Liberties, die de wetten voor de rechtbank gaat aanvechten. Er is ook veel klein leed, zoals gemopper over de talrijke wegafsluitingen.wjdDe Wereldjongerendagen lijken overgeorganiseerd. Overal hangen borden met stopverboden. Het grootste park bij het centrum is het slotweekeinde gesloten voor het gewone publiek, waardoor het lijkt alsof de katholieke jongeren de stad gaan overnemen. Het idee om wat bomen te kappen zodat de jongeren beter konden doorstromen, viel ook al niet in goede aarde. Na protesten blijft het groen gewoon staan. Behalve katholieke jongeren maken talrijke andere leeftijdgenoten zich klaar voor de Wereldjongerendagen. Zij willen condooms uitdelen als protest tegen het verbod van de kerk voorbehoedsmiddelen te gebruiken. Ook komt er een kiss in waar homo jongeren, aangemoedigd door een heuse nep-paus, protesteren tegen het volgens hen starre standpunt van de kerk over homoseksualiteit. `Zij hebben hun feestje, wij het onze’, zegt de initiatiefnemer.Ook sommigen in de katholieke gemeenschap kijken met argusogen naar de blijdschap van de komende week.
´Ik heb mijn bedenkingen als ik eerlijk ben´, zegt een oudere kerkganger na een zondagse mis. ´Het is de vraag of deze grootse manifestatie het geloof versterkt van de mensen die erop af komen. Het is te veel uiterlijk vertoon.´ De Sydneysider Jim Box vat het kort en bondig samen. `Ik heb niets tegen jongerendagen. Iedereen is welkom hier. Maar dat alleen katholieke jongeren zijn uitgenodigd, is minder.`
recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010