...
Mediabureau Onderste-Boven heeft
veel werk aan pelgrims en pausbezoek
SYDNEY, 22 JULI - Mediabureau Onderste-Boven heeft hard gewerkt tijdens het bezoek van de ruim 200 duizend pelgrims en de paus in het kader van de Wereldjongerendagen. Voor het RTL Nieuws, het Vlaamse VRT Journaal en het Deense DR1 TV Avisen zijn opnamen gemaakt. Tim Dekkers van het mediabureau was te horen op BNR en op de Vlaamse radio VRT. Verhalen over de paus, de extase van de pelgrims en een stad die een beetje op zijn kop stond, verschenen in de dagbladen de Volkskrant en De Pers. Een impressie van een dag tussen de pelgrims.
2wydUiteindelijk hebben de pelgrims in vak 1G3 van het enorme haventerrein geluk bij de verwelkoming van de paus donderdag in Sydney. Door een falende geluidsinstallatie missen ze grote delen van de toespraak, maar het pausmobiel rijdt na afloop van de plechtigheid langs het vak. De pelgrims kunnen hem bijna aanraken. Hun geschreeuw is oorverdovend. De paus als popster. Donderdag krijgt Benedictus XVI zijn officiële welkom op de katholieke Wereldjongerendagen in Sydney. Dat moet een grootse gebeurtenis worden. De kerkvorst vaart op een boot door de haven langs de bekende beeldmerken van de stad, zoals het Opera House en de Harbour Bridge. Volgens schattingen vangen een half miljoen mensen een glimp van de 81-jarige man op.

Piramide
Op het welkomstterrein verzamelen zich ongeveer 100 duizend pelgrims voor het welkom. In vak 1G3 staat een bonte verzameling jonge katholieken bij elkaar. Maori uit Nieuw-Zeeland, een honderdtal Denen, pelgrims uit Alaska en natuurlijk Australiërs, veel Australiërs. De sfeer is opperbest. Uit de luidsprekers knalt reli-pop, de pelgrims vermaken zich met een praatje, doen een dansje of bouwen een menselijke piramide. En ze zwaaien met hun vlaggen alsof dit een WK-voetbal is.
Maar van de aankomst merken de meeste pelgrims niets. Het terrein is domweg te groot, het podium is voor de meesten te ver weg en er staan maar een paar videoschermen. De omroeper vertelt ook niet wat er gebeurt op het water en bij het afmeren van de vloot. Er vaart een grote boot langs met de pauselijke geel-witte vlag, maar of dat de boot is waarop de hoofdgast van de middag zit? Niemand die het weet, niemand die het vertelt.

2wydOnverstaanbaar
Vaag is dan op de schermen te zien, dat de paus plaatsneemt op een enorme, speciaal voor hem gemaakte zetel. Dan valt de geluidsinstallatie uit bij vak 1G3. Er valt te horen dat iemand wat zegt op het podium, maar wat? Sommige pelgrims luisteren op de radio mee, maar de meesten vermaken maar met elkaar in plaats van in gepaste eerbied te luisteren. Zo missen ze zijn waarschuwing aan de jeugd tegen de gevaren van de consumptiemaatschappij en tegen al het geweld dat op televisie en video te zien is. Het mankement bederft de pret niet. Iedereen blijft vriendelijk lachen en vriendelijk wachten. `Het hoort erbij’, zegt een pelgrim uit Denemarken. `Vorige keer in Keulen moesten we zes uur wachten. Het is niet erg.’

2wydGehuild
Onder de ruim 200 duizend pelgrims zijn ook zo’n 750 Nederlanders. Voor veel van de Nederlandse pelgrims zijn de Wereldjongerendagen een diepe ervaring. `Ik heb gehuild bij de openingsmis’, zegt Maarten van Krimpen uit Rotterdam. `Ik heb ook voor het eerst oprecht geknield. Nee, het was werkelijk een bijzondere ervaring. Ik heb grote verwachtingen van de avondwake zaterdag; al die mensen op het open veld bij elkaar.’ Dat de paus een oudere man is, daar zitten de jongeren niet mee op het welkomstterrein. `Hij is oud en wij zijn jong”, zegt Tuckter uit de buurt van Sydney die met een vriendin Meaghan de paus verwelkomt. `Dat is de ideale combinatie.’ Zijn vriendin heeft wel wat moeite met de starre opvattingen van de kerk over seks en gezin, maar kan er mee leven. Tucker niet. `Ik geloof in de pauselijke onfeilbaarheid. Het is geweldig. En ik ben trots dat hij in Australië is.’

Gemopper
De falende geluidsinstallatie is niet de enige steek die de organisatie laat vallen. Zo links en recht klinkt gemopper over het verloop van de Wereldjongerendagen. `De organisatie hier verloopt nogal chaotisch’, zegt Pieter Nolf, coördinator van de Vlaamse pelgrims. `Ik loop al sinds 1997 mee, maar het is de eerste keer dat het zo moeilijk verloopt. De informatie komt niet goed door en de pelgrims weten niet goed wat ze moeten doen.’ De Nederlandse hulpbisschop van Roermond Everhard de Jong kan dit beamen.`We hebben de afgelopen jaren heel wat bij moeten organiseren. 2wydIk denk dat de Australiërs de organisatie een beetje onderschat hebben.Het lijkt een beetje op Italië, hoewel de Italianen het in 2000 beter hadden georganiseerd. Maar de mensen inde parochies hier zijn werkelijk heel aardig en hulpvaardig.’

Pausmobiel
Dan, als de zon al bijna vuurrood ondergaat en de geluidsinstallatie zowaar weer geluid maakt, slaat de opwinding bij de pelgrims in vak 1G3 toe. Langzaam komt de stoet auto’s op gang, waarmee de paus het feestterrein verlaat, De paus-mobiel gaat precies langs het vak dat hem al die tijd niet heeft kunnen horen. `Het was fantastisch’, zegt een jonge pelgrim met een gelukzalige glimlach op zijn gezicht.
recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010