Voor Australische universiteiten zijn de Chinezen big business
Chinese studenten kiezen massaal voor Down Under
SYDNEY, 14 AUG. 2008 - De Australische universiteiten worden al jarenlang overspoeld door Chinese studenten. Voor de universiteiten zijn de Chinezen big business. Maar er zijn ook problemen: veel Chinezen spreken slecht Engels en vormen getto’s. Het Mediabureau Onderste-Boven berichtte over dit onderwerp voor BNR Nieuwsradio en De Pers.
studentenOp het terrein van de universiteit van Sydney is het een komen en gaan van studenten. Het is winter, dus van een zomeruittocht is geen sprake. The University of Sydney (1850) is de oudste universiteit van Australië en telt zo’n 45.000 studenten. In de zon zitten groepjes studenten met elkaar te praten. De voertaal is opvallend vaak Chinees. Geen wonder: van de buitenlandse studenten hier komt een derde uit China. Lisi Chu (22) en Re Ni (23) eten op een bankje een boterham.
De twee vrouwen komen uit het noorden van China en zijn twee weken geleden in Australië gearriveerd. Ze gaan handelswetenschappen en economie studeren. “Sydney is een prachtige stad en ik heb met mijn studie veel mogelijkheden”, legt Lisi Chu haar keuze voor Australië uit. Re Ni vult aan: “Sydney is ook veilig. Mijn ouders hoeven zich niet ongerust over mij te maken als ik hier woon. Het is hier verder erg vreedzaam. De samenleving kent niet zo’n heftige concurrentiestrijd als in China.”

Christopher Riley is op de Universiteit van Sydney de adjunct-directeur van de afdeling die buitenlandse studenten werft en begeleidt. Hij zegt: “Van de ongeveer 9000 buitenlandse studenten op onze universiteit komen er 3500 uit China. Ze zijn voor ons belangrijke contacten in China, een land dat zich steeds verder ontwikkelt en groeit. En ja, ze leveren ons ook economische voordelen op. De gemiddelde buitenlandse student betaalt ongeveer 14.000 euro per jaar aan collegegeld, dus we hebben het al snel over tientallen miljoenen euro’s.”

De bijna veertig universiteiten in Australië tellen ongeveer 50.000 Chinese studenten. Een fijne inkomstenbron, dat zeker. Maar al die Chinezen leveren ook problemen op. Wat te denken van de beheersing van de Engelse taal? De Australische universiteiten hanteren een taaltoets voor buitenlandse studenten. Alleen wie die toets goed doorstaat, mag komen studeren. Maar het vermoeden bestaat dat een aantal universiteiten een oogje toeknijpt en de taaleisen verlaagt om het collegegeld van al die buitenlanders niet te hoeven missen.

studentenUit onderzoek blijkt dat veel Aziatische studenten de Engelse taal onvoldoende beheersen om na hun studie in Australië een baan te vinden. Door de taalproblemen zouden de Chinezen ook slecht integreren met de lokale studenten en op de universiteiten ‘getto’s’ vormen. Ze zouden verder te passief zijn tijdens de colleges.

De Chinese studenten Pie Pu en Eric praten op een muurtje over de Olympische Spelen in Peking. Ze geven toe dat studeren in de Engelse taal knap lastig is. “Het is erg moeilijk. Voor mijn werkstukken haal ik altijd een onvoldoende”, lacht Eric. “Het meeste trek ik op met Chinese medestudenten; dat gaat automatisch.”

Volgens adjunct-directeur Riley sjoemelt de Universiteit van Sydney niet met de toelatingseisen. “We hebben strenge taaleisen. Maar er zijn inderdaad uitdagingen voor ons om de buitenlandse studenten te laten integreren. Veel van onze studenten zijn hier voor een maand of achttien, dat is nogal kort om goed te integreren in een nieuwe cultuur. We hebben op de economische faculteit een buddy systeem in het leven geroepen. Studenten helpen studenten met een andere achtergrond om contacten op te doen. Zo kunnen ze zich makkelijker vestigen in de nieuwe samenleving.”

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010