Levenslang geëist tegen 30-jarige Hells Angel Christopher Hudson
Schutter van Paul de Waard ‘verblind door drugs en drank’
MELBOURNE, 2 SEPT. 2008 - In Melbourne verscheen de Hells Angel voor de rechter, die vorig jaar midden op straat een advocaat doodschoot en de Nederlandse backpacker Paul de Waard zwaar verwondde. De schutter probeerde vlak na de schietpartij zelfmoord te plegen, vertelde zijn advocaat. Het Mediabureau Onderste-Boven volgde het proces voor Omroep Zeeland, de Volkskrant en De Pers.
paul de waardIn het gerechtsgebouw van Melbourne zit Christopher Hudson timide voor de rechter. In zijn grijze pak met wit shirt en roze stropdas is het moeilijk voor te stellen dat deze 30-jarige man een jaar eerder op klaarlichte dag in het centrum van Melbourne zich ontpopte tot een koelbloedige en meedogenloze schutter.
Op maandagochtend 18 juni 2007 had Hudson in een stripteasetent slaande ruzie gekregen met zijn vriendin, een bekend fotomodel. Alcohol en de drug ice hadden hem agressief en gewelddadig gemaakt. De vriendin rende naar een kruispunt in het zakencentrum van Melbourne, waar op dat moment vele honderden inwoners op weg gingen naar hun werk. De vrouw wilde in een taxi stappen, maar Hudson had haar achtervolgd en trok haar aan haar haren uit de auto.

Voorbijgangers
Op dat moment besloten twee voorbijgangers in te grijpen: de 43-jarige advocaat Brendan Keilar en de 26-jarige toerist Paul de Waard uit Middelburg, die op weg was’ om koffie te drinken en een krantje te lezen’. Ze probeerden Hudson tot kalmte te manen, maar de doorgedraaide man trok vrijwel onmiddellijk een wapen en schoot zonder aarzeling Keilar en De Waard neer. Toen ze gewond op de grond lagen, schoot Hudson nogmaals op de mannen en verliet het kruispunt. “Hij was zo kalm, zo berekend”, zou één van de tweehonderd getuigen verklaren.
Advocaat Keilar overleed ter plekke. Paul de Waard bloedde bijna dood, maar dankzij een wonder bleef de Nederlandse backpacker in leven. In de dagen erna zou de Middelburger in Australië uitgroeien tot een nationale held; ‘een barmhartige Samaritaan’ die zijn leven in de waagschaal had gesteld voor een vreemde. “Ik vind dat iedere fatsoenlijke vent een vrouw moet helpen die zo behandeld wordt”, relativeerde De Waard zijn optreden.

Zelfmoord
Tijdens de rechtszaak vertelt de advocaat dat Hudson door de drank en drugs niet wist wat hij deed. “Hij leek uiterst kalm en berekend, maar dat was schijn.” Volgens de raadsman zou de Hells Angel zo’n spijt hebben gehad van zijn daden, dat hij probeerde zelfmoord te plegen. Hudson heeft schuld bekend.
Volgens de officier van justitie is de samenleving door de wilde schietpartij zwaar geschokt. Hij wil dat Hudson levenslang krijgt. De rechter doet over ongeveer een maand uitspraak.

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010