Australische Mary opent onderzoeksinstituut voor hart- en vaatziekten
Deense kroonprinses verovert harten van veel Sydneysiders
SYDNEY, 3 SEPT. 2008 – De Deense kroonprinses Mary heeft tot verrukking van veel Sydneysiders een nieuw onderzoeksinstituut naar hart- en vaatziekten geopend in Sydney. Onder grote belangstelling van de media onthulde de van oorsprong Australische kroonprinses een plaquette en een standbeeld. Het Mediabureau Onderste-Boven volgde prinses Mary met twee camera’s voor de Deense televisie DR.
maryIn de Liverpool Street in Sydney stond een handjevol fans van kroonprinses Mary. Sommigen kwamen uit Newcastle en waren om vijf uur ’s ochtends opgestaan om op tijd in Sydney te zijn. “Ze is zo charmant en mooi”, verzuchtte een aanhangster met een Deens vlaggetje in haar hand. “En zo naturel ook. Ze doet hele goede dingen voor allerlei organisaties.”

De Australische media waren massaal uitgerukt om de bewegingen van de Deense prinses te volgen. De op Tasmanie geboren Mary is samen met haar man, kroonprins Frederik, en haar twee kinderen op vakantie in Australië. Tussendoor legt de kroonprinses officiële verplichtingen af, zoals de opening van het nieuwe Victor Chang instituut, dat zich specialiseert in hart- en vaatziektes. Mary is beschermvrouwe van het instituut. Ze verloor haar moeder aan een hartziekte.

De vele fotografen en cameraploegen zagen hoe Mary uitgebreid de tijd nam om haar fans langs de kant van de weg te begroeten. Zo kreeg de prinses een boeket bloemen van een meisje, dat samen met haar klasgenoten van een lagere school in Darlinghurst even vrij had gekregen om naar de prinses te kijken. “Dat is aardig van je, hartelijk dank”, reageerde de prinses vrolijk. “Wat maken jullie veel lawaai”, zei Mary verder tegen de kinderen. “Ik houd van u”, schreeuwde een meisje. “O, dat is lief”, zei Mary vertederd.

In een speciaal voor deze gelegenheid opgerichte tent kreeg de prinses het Deense volkslied te horen, gezongen door de twaalfjarige Anja Nissen, dochter van Deense immigranten. Prinses Mary sprak vervolgens de vele genodigden toe, onder wie de geldschieters van het onderzoeksinstituut en de premier van de deelstaat New South Wales. Mary zei in haar toespraak dat hart- en vaatziekten iedereen kunnen treffen, ook vrouwen en kinderen. “Daarom is dit nieuwe onderzoekscentrum hard nodig en belangrijk.”

Kijk hier naar het onderwerp op de Deense tv

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010