Nuchtere Middelburger krijgt in Melbourne twee onderscheidingen voor bewezen moed
Paul de Waard is voor veel Australiërs nog altijd een held
MELBOURNE, 21 NOV. 2008 - Paul de Waard uit Middelburg is in Australië een held. Tijdens zijn vakantie Down Under kwam hij vorig jaar juni een vrouw te hulp, die op een druk kruispunt in Melbourne werd mishandeld door haar vriend. De Waard werd daarbij neergeschoten en bloedde bijna dood. De Middelburger is nu terug in Australië. Terug om vakantie te vieren en terug om twee onderscheidingen voor bewezen moed in ontvangst te nemen. Het Mediabureau Onderste-Boven was erbij en maakte voor NCRV’s Netwerk en Omroep Zeeland een reportage over Paul de Waard in Melbourne.
paul de waardOp het kruispunt van William Street en Flinders Lane in het zakencentrum van Melbourne herinnert een plaquette in het trottoir aan het drama van 18 juni 2007. Iets na achten, in de drukke ochtendspits, zagen honderden voorbijgangers hoe een man een vrouw mishandelde. De man trok de vrouw aan haar haren uit een taxi.
De Nederlander Paul de Waard, een jaar lang op vakantie in Australië, stak toevallig precies op dat moment de straat over en belandde in de ruzie. Samen met een andere voorbijganger, de Australische advocaat Brendan Keilar, kwam De Waard tussenbeide. `What are you doing?', riep de Nederlandse rugzaktoerist tegen de man. Die haalde daarop plotseling een pistool uit zijn broek en schoot De Waard, advocaat Keilar en de vrouw neer. Toen ze op de grond lagen, schoot hij nog een keer en liep toen weg.

Drukkend gevoel
Wat er vervolgens gebeurde, kan De Waard zich amper herinneren. 'Ik had geen pijn' , zegt hij ruim een jaar later weer op het bewuste kruispunt. ` Ik voelde een drukkend gevoel op mijn borst. Ik concentreerde me op mijn ademhaling. Het ging allemaal zo snel, als in een roes. Ik had geen moment het idee dat ik bijna dood ging. Terwijl dat wel het geval was.'
Advocaat Brendan Keilar overleed ter plekke. Paul de Waard bloedde bijna dood op dat kruispunt in Melbourne. Hij had geluk. De ambulances waren snel ter plaatse en het ziekenhuis was dichtbij. De artsen slaagden er net op tijd in om zijn leven te redden. De Middelburger verbleef ruim drie weken in het Royal Melbourne Hospital, bijgestaan door zijn twee broers, zijn vader en moeder en vrienden.

Barmhartige Samaritaan
De toen 25-jarige Nederlander groeide in de dagen na de schietpartij uit tot een ware held in Melbourne. Op de plek van de schietpartij werd een bloemenmonument opgericht. Bewoners spraken bewonderend over de Nederlander die zijn leven in de waagschaal had gesteld om een onbekende te helpen. En ook de media liepen weg met de Dutch backpacker. Paul de Waard was de opening van tv-journaals, kranten noemden hem een Barmhartige Samaritaan. Een held was geboren. Paul de Waard moest eenmaal terug in Nederland nog maandenlang revalideren. Fysiek zal hij nooit meer honderd procent de oude worden: één van de twee kogels heeft een zenuw in zijn been geraakt, waardoor hij een ‘klapvoet’ heeft. Hij kan zijn rechtervoet niet goed optillen, waardoor hij geen lange wandelingen meer kan maken. Psychisch zegt hij geen blijvende schade te hebben ondervonden. ` Ik ben mentaal sterker geworden' , vertelt hij. ' Je hebt heel wat meegemaakt. Je bent bijna dood geweest en dan leer je wat echt belangrijk in het leven is: je familie en vrienden.'

paul de waardOnderscheidingen
Paul de Waard is terug in Australië voor een vakantie met zijn moeder en zijn vriendin Cynthia. Tussen het reizen door moet hij nog wel twee onderscheidingen voor bewezen moed ophalen.
Een oorkonde van de stad Melbourne, uitgereikt door burgemeester John So.
En een zilveren medaille van de Royal Human Society Bravery Award, uitgereikt door gouverneur David de Kretser van de deelstaat Victoria. Die laatste uitreiking vindt plaats in de balzaal van het statige Goverment House. Paul de Waard is daar met de weduwe en het zoontje van de doodgeschoten advocaat Brendan Keilar. Hij heeft in de dagen ervoor een gesprek onder vier ogen gehad met de weduwe. “Ik kende Brendan niet. Ik was erbij toen hij dood ging, maar ik wilde weten hoe hij voor die tijd was. Wat voor een mens was hij? We hebben lange tijd gepraat; soms gelachen, soms gehuild.”

Triest
Na de uitreiking wordt Paul de Waard belaagd door de Australische media. Hij staat rustig de horde journalisten te woord. Even later zegt hij: ' Ik heb gemengde gevoelens. Aan de ene kant ben ik blij dat ik deze onderscheiding krijg, aan de andere kant vind ik het triest dat Brendan hier niet kan zijn.' Paul de Waard zegt het nog maar een keer: hij voelt zich geen held. Hij deed wat elke man zou moeten doen als een vrouw aan haar haar wordt getrokken. ' De volgende keer zou ik het weer doen', weet hij.

Kijk naar de reportage op Netwerk uitgezonden vrijdag 21 november

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010