Vorig jaar overleden Deense architect Jorn Utzon zag zijn schepping nooit af
Sydney eert met State Memorial
geniale architect van Opera House
SYDNEY, 25 MAART 2009 – Met een indrukwekkende herinneringsdienst heeft Sydney hulde gebracht aan de vorig jaar november overleden Jorn Utzon, de Deense architect van het Sydney Opera House. Een keur aan Australische prominenten stak de loftrompet over de visie en het werk van de Deen. Het Opera House is nu één van de moderne wereldwonderen en heeft al honderd miljoen bezoekers getrokken. Het Mediabureau Onderste-Boven volgde de State Memorial voor de Deense zender DR1.
De schepping van Utzon in het ochtendgloren.Jorn Utzon heeft het eindresultaat van zijn schepping nooit af gezien. De Deense architect vetrok in 1966 na ruzie over te hoge kosten (de bouw was twintig keer duurder dan begroot) en te trage werkzaamheden. Koningin Elizabeth opende het Sydney Opera House in 1973. De Deen Utzon zat toen verbitterd thuis. In de decennia erna heeft Australië geprobeerd de ruzie met Utzon bij te leggen. Dat gebeurde uiteindelijk in de jaren 90. Toen werd Utzon gevraagd om het Opera House alsnog volgens zijn ideeën te verbouwen en in te richten.

Aboriginals
Utzon overleed in november van het vorige jaar op 90-jarige leeftijd. Als huldeblijk organiseerde de staat New South Wales een State Memorial voor de Deen. Speciaal voor deze gelegenheid waren zijn kinderen Jan en Lin uit Denemarken overgekomen. Zij werden bij het ochtendgloren op de trappen van het Opera House begroet door de Aborignal-eigenaars van deze plek. Met een rookceremonie en traditionele dansen heetten de Aboriginals de Denen welkom. Er werden cadeaus uitgewisseld.

Lin en Jan Utzon staan in het Opera House de pers te woord.Neil Finn
Later op de dag was er in het Opera House een druk bezochte bijeenkomst, waar tal van prominenten acte de presence gaven. Zo waren er lovende toespraken van de premier van de deelstaat New South Wales, Nathan Rees, en de federale minister van kunst, Peter Garrett.  Het Sydney Symfonie Orkest speelde een stuk van Beethoven, de actrice Cate Blanchett las een stuk voor van Shakespeare en Neil Finn (ex-Crowded House) zong zijn bekende hit Don’t dream it’s over.

Geroerd
Jan en Lin Utzon waren zichtbaar geroerd door alle lofuitingen en aardige woorden. Jan refereerde aan de vele brieven die zijn vader van Australiërs had ontvangen. Zo schreef een vrouw dat zij met de ferry op weg was gegaan om zelfmoord te plegen. Maar toen zij langs het Opera House voer en de pracht van het gebouw in het water weerspiegeld zag, kreeg ze weer de kracht om verder te leven.
Jan en Lin Utzon kregen aan het slot een staande ovatie van de tweeduizend aanwezigen in het Opera House. Het was het ultieme eerbetoon aan de man die met zijn geniale bouwwerk Sydney eeuwig op de kaart zette.

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010