In een maand drie aanvallen op mensen in Northern Territory
Darwin zegt zoutwaterkrokodillen
de wacht aan
DARWIN, 17 APRIL 2009 - Zoutwaterkrokodillen hebben in Darwin kort achter elkaar drie mensen aangevallen. Twee slachtoffers kunnen het niet meer navertellen, een derde raakte gewond. De deelstaatregering van Northern Territory in Darwin gaat maatregelen nemen om de veiligheid voor de inwoners te vergroten. In de regio rond Darwin worden de agressieve dieren niet meer geduld. Mediabureau Onderste-Boven maakte hierover een reportage voor RTL Nieuws en de Volkskrant.
In een flits van een seconde heeft de krokodil het vlees te pakken.Er klinken kreten van bewondering in Crocodylus, de toeristische krokodillen-dierentuin in de noord-Australische stad Darwin. Een forse zoutwaterkrokodil is zojuist uit het water opgedoken om een kip in zijn kaken te vangen. In een flits van een seconde slaat het dier toe. Het ontzag bij het publiek is te voelen. De amfibieën vertonen hun bliksemsnelle gedrag niet alleen achter tralies en hekwerken. In Northern Territory, de staat waarvan Darwin de hoofdstad is, zwemmen naar schatting 75 duizend van deze dieren vrij rond. En ze slaan geregeld toe als iemand te onbedacht in een rivier springt. De afgelopen vier weken hebben zoutwaterkrokodillen drie keer iemand aangevallen. Twee kunnen het niet meer navertellen.

Drastische maatregelen
De regering van Northern Territory heeft drastische maatregelen aangekondigd om de slachting door krokodillen terug te dringen. Een gebied van 50 kilometer rond Darwin, daar wonen de meeste mensen in de deel van de wereld, wordt zo goed mogelijk vrijgemaakt van krokodillen. Jagers mogen elk jaar 500 dieren schieten en heel spaarzaam wordt het toeristisch jagen ingevoerd, zo liet de lokale minister voor milieu Alison Anderson weten.
In Crocodylus begrijpt verzorger Ruben Jones het plan van de regering wel. `Er zijn erg veel mensen bijgekomen in de regio en die gaan naar de gebieden waar de krokodillen leven. Dus de kans op een confrontatie met de dieren is toegenomen. En niet iedereen gaat altijd even verstandig om met het gevaar.’

ZoutwaterkrokodilUitgestorven
Begin jaren zeventig waren de zoutwaterkrokodillen zo goed als uitgestorven in de Northern Territory. Er mocht vrij worden gejaagd op de dieren en dat dreigde dramatisch uit te pakken. In 1971 werd de diersoort beschermd, waarna het aantal weer gestaag toenam tot de bijna tachtigduizend van nu.
De laatste tijd zijn er veel verhalen over fatale aanvallen van krokodillen.
Begin april zwom een dronken man van 20 een rivier over. Verschrikte omstanders riepen dat hij moest doorzwemmen, maar hij haalde de overkant niet. In de buurt werden de resten van zijn lichaam gevonden. De krokodil is afgeschoten. Een negenjarige jongen die begin vorige week aan het vissen was, kon de aanval van een krokodil wel navertellen, zij het gewond.

Krokodillenval in de Katherine Gorge.Meer voorlichting
`Er moet veel meer bekend worden over de dieren’, zegt verzorger Jones als hij zijn lievelingskrokodil Erik voert, een enorm mannetje van wel vijf meter lang. `In de rivieren hier zitten krokodillen en je gaat dus niet zomaar het water in. En als de politie je maant het water uit te gaan, moet je niet eigenwijs blijven zitten, zoals onlangs is gebeurd.’ Toergids Jami Brookes leidt toeristen door de Katherine Gorge, 300 kilometer ten zuiden van Darwin. Hier heeft het water een kloof uitgesneden en in de rode wanden zijn Aboriginal rotstekeningen te bewonderen, een topattractie van de regio. Langs de rivier zijn vallen opgesteld, want deze rivier wordt zo goed al het kan vrij van krokodillen gehouden. `Alle zoutwaterkrokodillen hier worden gevangen en naar een boerderij gebracht’, zegt Brookes. In de droge tijd, vanaf mei, kunnen de toeristen dan veilig zwemmen, maar zover is het nog niet. In de droge tijd staat het water zo laag dat de krokodillen niet meer vanaf de zee de rivier op kunnen zwemmen.

Krokodillen in het dierenpark Crocodylus te Darwin.Onrechtvaardig
Brookes weet hoe moeilijk het is om een rivier echt vrij te krijgen van krokodillen. Geregeld komen de dieren terug, dit jaar zijn er twee gevangen. Hij gelooft dan ook niet dat het lukt om de regio Darwin vrij te krijgen. `Het zijn erg veel krokodillen die dan weg moeten. Het is ook een beetje onrechtvaardig voor de krokodil. Als mensen tegen beter weten in gaan zwemmen in een rivier en worden opgegeten dan is het niet de fout van de krokodil.’
Hij vreest dat alle ophef over de krokodillen bezoekers zou kunnen wegjagen. Maar gevaar heb je overal. `In Afrika heb je tijgers en leeuwen en in Australië heb je krokodillen. Het risico is vergelijkbaar’, meent Brookes.

Plezierjacht
Een omstreden punt in het plan van de regering van de deelstaat is de plezierjacht. De komende vijf jaar mogen als proef 25 dieren gevangen worden op een zogenaamde jacht safari. De zoutwaterkrokodil is echter officieel beschermd en op grond van internationale verdragen is plezierjacht dan uit den boze. De regering wil met de plezierjacht Aboriginalgemeenschappen steunen die dan geld ontvangen om een toerist een krokodil te laten schieten. De federale regering in Canberra moet zich nog over dit onderdeel van het plan uitlaten.'

 

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010