Australië kwalificeert zich voor toernooi in Zuid-Afrika
Pim Verbeek gaat met Socceroos
naar het WK-voetbal in 2010
SYDNEY, 8 JUNI - Er stond slechts een handjevol fans te wachten op het vliegveld van Sydney om het Australische nationale voetbalteam welkom te heten na de kwalificatie voor het WK voetbal in Zuid-Afrika. Na de 0-0 tegen Qatar in Doha keerde het team van Pim Verbeek maandag 8 juni terug in Sydney. Mediabureau Onderste-Boven maakte voor NOS Studio Sport een interview met trainer Verbeek, dat ook is uitgezonden op Radio 1 en het Nederlandstalige uurtje van de Australische zender SBS.
Pim Verbeek zit er ontspannen bij tijdens de persconferentie na aankomst in Sydney.Echt spannend was de kwalificatie van de Socceroos, het Australische elftal, niet. Het team moest uit de laatste drie wedstrijden slechts een punt halen. Er was daarom geen sprake van echte opwinding, in tegenstelling tot vier jaar geleden toen Australië zich na een wedstrijd tegen Uruguay in Sydney en onder leiding van Guus Hiddink wist te plaatsten voor het WK van 2006.

Pim Verbeek heeft hetzelfde kunstje gedaan, maar de reacties zijn aanmerkelijk lauwer. In de aanloop naar de kwalificatie was er veel gemopper op het defensieve spel van Verbeek, wiens team in de voorronden geen enkel tegen-doelpunt incasseerde. Efficiënt en zakelijk voetbal dus. De spelers zijn wel tevreden. Sterspeler Tim Cahill zei bij aankomst in SYdney ingenomen te zijn met Verbeek. `Een coach hoeft niet je vriend te zijn, maar ik kan goed met Verbeek opschieten', vertelde hij. `Je weet wat je aan hem hebt, dat was bij Hiddink wel even anders.'

In de ontvangsthal zet Pim Verbeek zijn handtekening op het shirt van een vrouwelijke fan.Pim Verbeek glunderde bij terugkeer in Australië. De coach was soms wel eens wat gespannen na een wedstrijd, maar nu hij voor het eerst als hoofdcoach naar het WK mag, kan hij zijn geluk niet op. Ontspannen stond hij de pers te woord. `We kunnen rustig stellen dat dit een hoogtepunt is. Daarvan moeten we genieten in dit vak. Er kan altijd van alles gebeuren. Er was een hele zware competitie de laatste achttien maanden en als je je dan twee wedstrijden voor het eind kunt kwalificeren dan moet je daar zeer tevreden mee zijn en dat zijn we ook.'

Maar als je uitslagen ziet dan denk je het was een eitje voor jou en Australie?

Ja, maar achttien maanden geleden dacht iedereen daar anders over en dat geeft eigenlijk al aan hoe we gewerkt hebben met de spelersgroep. Ik heb regelmatig spelers moeten wisselen, maar ik heb twintig hele behoorlijke voetballers en die hebben het onder hele moeilijke omstandigheden fantastisch gedaan.Ik ben heel trots op mijn jongens.

Als we even vooruit kijken: hoe ver kan dit Australië komen op het WK onder Pim Verbeek?

Dat is de vraag die je gaat stellen. Ik heb al aangegeven dat ik alles in het werk ga stellen om het beter te doen dan in 2006, toen ze het fantastisch hebben gedaan.

Dat klinkt ambitieus.

Ja, kijk anders kan ik beter thuisblijven. Natuurlijk het is geweldig om ernaar toe te gaan, maar ik denk dat iedereen probeert zo hoog mogelijk te eindigen. Ik zeg niet dat we het gaan doen, maar we gaan er alles aan doen om het te proberen.

In ieder geval de tweede ronde en verder?

Ja, het vorige toernooi zijn ze zeer ongelukkig uitgeschakeld en we gaan nu proberen de tweede ronde te halen en het beter te doen.

Maar als je dit Australië ziet, vergelijk dat eens met het Australië van Guus Hiddink, drie jaar geleden op het WK van Duitsland? Hoe kijk je daar tegen aan?

Pim Verbeek loopt met vrouw Anneke de aankomsthal van het vliegveld binnen.Dat is voor mij moeilijk te beantwoorden omdat ik toen met mijn Koreaanse jongens bezig was. Ik ken de meeste spelers, maar er zijn er ook een heleboel vertrokken. We hebben nu zes andere basisspelers dan vier jaar geleden. De spelers van nu zijn onervaren in vergelijken met vier jaar geleden. Aan de andere kant je hebt jonge onervaren spelers nodig. We hebben nog een jaar, en vriendschappelijke wedstrijden. Er kan in een jaar veel gebeuren.

Is het niet heerlijk dat je na twee keer tweede man op een WK eindelijk zelf het heft in handen hebt?

Ik heb me op de twee vorige WK's buitengewoon geamuseerd moet ik zeggen. Als je met mensen als Guus Hiddink en Dick Advocaat naar een WK kan, zijn dat geweldige ervaringen. Dit is een nieuwe stap in de carrière en een nieuwe stap in het leven en ik geniet van elke seconde.

Nu is er veel jubel in Australie en de pers is aardig tegen je, maar in de afgelopen maanden was er soms een beetje een kribbige toon In de kranten was er kritiek op je defensieve spel. Hoe kijk je daar tegen aan?

Ja, ze zijn hier rugby gewend en dan wordt het 28-34 of Australisch voetbal met als uitslag 112-114. Ja, als het dan bij voetbal 1-0 is, dan kijken ze daar een beetje raar tegen aan. Ik denk als je de nul houdt in dit soort kwalificatiewedstrijden dan wordt dat vertaald als defensief voetbal. Nou, niets is minder waar. Kijk naar de resultaten die we hebben gehaald en de goals die we hebben gescoord. 4-0 en 2-0 in twee thuiswedstrijden, dat is niet zo slecht, lijkt me. Maar goed we leven in een vrije wereld en kritiek hoort er allemaal bij.


recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010