Ondanks beloftes en geld wordt achterstand alleen maar groter
Nieuw rapport over Aboriginals ‘vernietigend’ voor regering

SYDNEY, 3 JULI 2009 -  De achterstand van Aboriginals in de Australische samenleving is eerder groter geworden dan kleiner. Tot die conclusie komt een commissie, die in opdracht van de regering de achterstand van Aboriginals heeft onderzocht. Het Mediabureau Onderste-Boven berichtte over het rapport voor dagblad Trouw.

De Aboriginal nederzetting bij Uluru.Aboriginal-mannen leven gemiddeld circa 12 jaar korter dan niet-Aboriginals. Bij de vrouwen is dat 10 jaar. Minister-president Kevin Rudd (Labor) noemde de conclusies van het rapport ‘vernietigend’. “Dit is onacceptabel en het vereist onmiddellijke actie”, zei de premier. De Australische regering heeft beloofd de kloof tussen Aboriginals en niet-Aboriginals te dichten. Canberra gaat 2,6 miljard euro extra investeren om die belofte waar te maken.

 Interventie
Een regeringscommissie onderzoekt elke twee jaar hoe de naar schatting half miljoen Aboriginals in Australië het doen op het gebied van bijvoorbeeld gezondheid, werk, criminaliteit, huisvesting en kinderen. De hoop was dat de uitkomst dit jaar gunstiger zou uitpakken dan twee jaar geleden. In 2007 heeft de Australische overheid namelijk in 83 afgelegen Aboriginal-gemeenschappen ingegrepen. Met agenten, soldaten, managers en gezondheidswerkers probeert de regering de verloedering in deze nederzettingen tegen te gaan.

Seksueel misbruik
Maar in de meeste gevallen werd volgens de commissie geen vooruitgang geboekt.  Integendeel. Het seksueel misbruik van Aboriginal-kinderen, één van de speerpunten van het regeringsbeleid, is alleen maar toegenomen. Het aantal bewezen aangiftes van mishandeling of verwaarlozing van Aboriginal-kinderen is sinds 1999-2000 gestegen van 16 per 1000 kinderen naar 35 per 1000 kinderen nu; meer dan een verdubbeling.  Bij niet-Aboriginal kinderen is dat cijfer 6 op de 1000.
Bijeenkomst van Aboriginals bij de rode rots Uluru.Aboriginal-kinderen lopen volgens het rapport dus zes keer zo veel kans op seksueel misbruik en verwaarlozing als blanke kinderen. In 2000 was dat ‘slechts’ drie keer zo veel. De commissie merkt op dat veel misstanden in Aboriginal-gemeenschappen  niet worden gerapporteerd. Het werkelijke seksuele misbruik ligt daarom waarschijnlijk veel hoger.

Gevangenissen
Ook op het gebied van criminaliteit blijven de Aboriginals het slechter doen. Het aandeel vrouwelijke Aboriginal-gevangenen steeg maar liefst met 46 procent ten opzichte van 2000; bij de mannen was die stijging 27 procent. De kans dat een Aboriginal in de gevangenis belandt, is dertien keer zo groot als voor een blanke Australiër.
Chris Graham, redacteur van de Aboriginal-krant The National Indigenous Times concludeerde gisteren op internet dat Australië daarmee in de wereld een trieste koploper is. “Aan het einde van de apartheid telde Zuid-Afrika 851 zwarte gevangenen per 100.000 inwoners. In het Australië van nu sluiten we 4,364 zwarten op per 100.000 inwoners. Dat is vijf keer zo veel.”
Volgens het onderzoeksrapport is er een lichtpuntje: de werkloosheid onder Aboriginals daalde van 20 naar 15,6 procent.

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010