Dorpje onder de rook van Sydney doet plastic waterfles in de ban
Gratis mineraalwater uit openbaar
fontein
in Bundanoon
BUNDANOON, 15 JULI 2009 -  De winkels in het dorpje Bundanoon zullen over twee maanden geen flessen mineraalwater meer verkopen. In plaats daarvan kunnen bezoekers en inwoners gratis mineraalwater tappen uit openbare kranen in de hoofdstraat. `Ik vind het onzinnig om water dat hier gratis uit de kraan komt in flessen te stoppen en die te gaan verslepen', zegt initiatiefnemer Huw Kingston. Mediabureau Onderste-Boven maakte een portret van het dorp voor RTL Nieuws en het VRT Journaal.
Iniatiefnemer Huw Kingston voor de nieuwe publieke kraan. De `waterrevolutie' kwam op gang nadat een drankbedrijf een vergunning had aangevraagd om in het natuurpark bij Bundanoon water te gaan oppompen. Dat water moest dan in grote tankwagens naar Sydney worden gebracht om te worden gebotteld. 'Waanzin' vonden de bewoners, al dat vrachtverkeer door het dorp. Ze voeren nu al twee jaar actie tegen de vergunning. De zaak ligt nu bij een hoge juridische instantie.

Buurtvergadering
De inwoners bleven zich niet alleen verzetten tegen de komst van de waterboeren naar het dorp. Ze besloten zelf het goede voorbeeld te geven en de verkoop van flessenwater te gaan verbieden. Op een druk bezochte buurtvergadering, stemden de aanwezigen begin juli bijna unaniem voor de ban op plastic water flessen. De middenstand doet mee, dus vanaf september is de Australische variant van Spa Blauw in het dorp taboe.
In plaats daarvan kunnen de bewoners een duurzame fles kopen en die dan vullen. Of zelf een fles meenemen en die dan vol laten lopen bij de openbare fonteinen die in het dorp komen. Bij initiatiefnemer Huw Kingston, die een café annex fietsenwinkel heeft, staat een prototype in de zaak.

Tim Dekkers bereidt zich voor op de stand upper.Overdonderd
Kingston is een beetje overdonderd door het succes van het plan. De media uit de hele wereld stortten zich op Bundanoon, het verhaal is in honderden kranten verschenen. Kingston heeft het er druk mee. Hij is druk in overleg in zijn café, een vertegenwoordiger van een Zwitsers flessenbedrijf komt een prototype van zijn fles aanbieden. Kortom, de actie is een groot succes.

Do Something
De milieubeweging heeft zich ook op Bundanoon gestort. Do Something, een beweging die lokale ideeën ondersteunt die als voorbeeld kunnen dienen voor de rest van de wereld, is vol enthousiasme. Oprichter Jon Dee, hij zette de organisatie op met voormalige toptennisser Pat Cash, vertelt vol enthousiasme over het idee. `Ook voor de Derde Wereld is dit goed. We stellen voor om waterfonteinen met filters op straat neer te zetten die gratis goed drinkwater geven.'
De milieubelasting van al die waterflessen is groot. De schattingen zijn dat er jaarlijks in Australië zo"n 600 miljoen later plat mineraalwater drinkt, verpakt in 350 miljoen plastic waterflessen, goed voor een omzet van 300 miljoen euro. Voor transport en fabricage van al die flessen is 50 miljoen liter olie nodig. Dee schat dat 20 tot 30 procent van alle plastic flessen die over de toonbank gaan, mineraalwater bevat, zonder bubbels wel te verstaan. Mineraalwater met prik is nauwelijks te koop in Australië.

Middenstand
De middenstand heeft het flessenplan omarmd. De lokale winkelier had zijn bedenkingen, want hij dreigde flink wat aan omzet te verliezen. `Maar die maken we vast goed door de extra bezoekers aan ons dorp', vertelt hij.

 

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010