Steeds meer Australiërs vieren halverwege het jaar Kerstmis
Christmas in July in Sydney:
boerenkool en polonaise
SYDNEY, 17 JULI 2009 – Het lijkt op een fata morgana: een kerstman, een kerstboom, een kerstdiner, een kerstkoor en kerstballen in juli. Maar het is de onweerlegbare realiteit: in Australië wordt halverwege het jaar uitbundig Kerst gevierd. Het Mediabureau Onderste-Boven deed voor het RTL-programma Editie NL verslag van een Kerstavond van de Nederlandse club Rembrandt in Sydney.
De kerstman in juli op bezoek bij de Nederlandse club Rembrandt.Christmas in July bestaat sinds 1980 in Australië. Toen logeerde er een groepje Ierse toeristen in een hotel in de Blue Mountains bij Sydney. Het was die dag koud (in Australië is het winter in juli) en het sneeuwde een beetje. De Ierse toeristen zeiden tegen elkaar dat dit winterse weer ze deed verlangen naar Kerstmis thuis. De eigenaar van het hotel besloot aan het verlangen tegemoet te komen. Een week later organiseerde hij een kerstavond voor de Ieren, inclusief een kerstdiner, een kerstman en kerstliedjes.

Spektakel
Christmas in July was geboren en de traditie groeide uit tot een landelijk spektakel. Overal in Australië worden in de maand kerstevenementen georganiseerd. Restaurants hebben kerstdiners, hotels hebben kerstarrangementen en winkels verkopen kerstspullen.  Het bewuste restaurant in de Blue Mountains, The Mountain Heritage Hotel, is steevast heel de maand juli volgeboekt voor de ‘Kerst’. ‘We trekken wel duizend extra gasten dankzij Christmas in July’, zei manager Justin Higgings.

Justin Higgens, de manager van het Mountain Heritage Hotel in Katoomba, vertelt vol trots over Xmas in July.Kerstavond
Ook de Nederlandse club Rembrandt vierde in een buitenwijk van Sydney Kerst. Een kleine zeventig gasten waren daar samengekomen voor een echte Kerstavond. Er was een kerstboom, de zaal was versierd met kerstartikelen, een bandje speelde kerstliedjes, een koor zong geestelijke kerstliederen (Ere zij God), een Kerstman deelde cadeautjes uit en de club serveerde een echt Kerstmenu. Boerenkool met worst dus en haringsalade.

Polonaise
 ‘Het is gewoon leuk, omdat het nu wat kouder is. Normaal gesproken hangen we met Kerst in het zwembad of voor de airconditioning’, zei Tonnie Beemster, lid van Rembrandt. De aanwezigen, de meesten 60+, grepen de gelegenheid aan om op de muziek van ‘Jingle Bels’ een polonaise te dansen. ‘We willen gewoon met z’n allen een gezellige avond vieren’, vertelde een deelnemer aan het Kerstdiner.

 

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010