Politie valt negentien woningen in Melbourne binnen
Extremistische Australiërs zouden zelfmoordactie op legerbasis beramen
SYDNEY, 5 AUG.2009 -Tijdens een van de grootste politieacties ooit in Australië zijn bij negentien woningen in Melbourne vier mannen gearresteerd. Het viertal met een Somalische en Libanese achtergrond zou een aanslag beramen op een legerbasis in Sydney, waar elitetroepen worden getraind voor de missie in Afghanistan. `Als ze hun plannen hadden kunnen uitvoeren, zou  dit de grootste terroristische terreurdaad op de Australische bodem zijn geweest’, verklaarde Tony Negus  van de Australische Federale Politie (AFP) gisteren. Mediabureau Onderste-Boven berichtte over de terreurdreiging voor RTL Nieuws en de Volkskrant.
De politie aan het werk tijdens de invallen. Foto AAP.In alle vroegte viel de politie met vierhonderd man de negentien woningen binnen. De actie werd uitgevoerd met een militaire precisie. Behalve de vier gearresteerden, die allen de Australische nationaliteit hebben, is er een vijfde verdachte die al vastzat voor een andere zaak.
De politie hield de verdachten al sinds januari in de gaten door het aftappen van de telefoons. Een van hen zou op veiligheidsbeelden staan van de militaire basis in Sydney. Hij zou per sms hebben laten weten dat het `gemakkelijk is om binnen te komen.’ De veiligheidsmaatregelen bij de basis zijn drie maanden geleden aangescherpt.

Slachtoffers
Volgens de politie wilden de mannen met automatische wapens de basis binnendringen en proberen zoveel mogelijk manschappen te doden, voordat ze zelf zouden worden uitgeschakeld. `Er zou een groot aantal slachtoffers zijn gevallen’, zegt Negus van de AFP .
De verdachten zouden banden hebben met de Somalische terreurgroep Al Shabaab. Bij deze groeperingen zijn ook de vier Nederlanders betrokken die vorige week in Kenia zijn gearresteerd. Het viertal zou op weg zijn naar een trainingskamp van deze Afrikaanse variant van Al Qaida. Een van de Australische verdachte zou hebben geprobeerd om in Somalië `toestemming’ te krijgen voor de terreurdaad op de legerbasis in Sydney.
De ingang van de legerbasis in Sydney waar de terroristen hun zelfmoordactie wilden uitvoeren.

Dreiging
De Australische minister president Kevin Rudd heeft verklaard dat hij de alarmfase in het land niet zal verhogen. Hij gelooft dat de terreurdaden door kleine groepen worden voorbereid. `Maar er is een terrorisme-dreiging en we moeten waakzaam blijven.’ In Melbourne is geschokt gereageerd op de invallen van de politie.
Ondanks de betrokkenheid van het Australische leger in Irak (inmiddels beëindigd) en Afghanistan is het land niet het slachtoffer geworden van terreurdaden of zelfmoordaanslagen.  In november 2005 arresteerde de politie acht man die een aanslag wilden plegen op een nucleaire installatie in Sydney. Het proces loopt nog. In 2006 is een man tot twintig jaar veroordeeld, omdat hij chemicaliën had gekocht waarmee hij het nationale elektriciteitsnet wilde opblazen.

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010