Australische economie groeit tegen de globale stroom van somberheid in
‘Wonder van Australië’: dankzij
miljarden overheid geen recessie
SYDNEY, 24 SEPT. 2009 - Op de G20 in de Amerikaanse stad Pittsburgh is Australië een lichtend voorbeeld. Tegen de globale stroom van somberheid en recessie in groeit de Australische economie. Sommige analisten spreken over ‘het wonder van Down Under’.  Het Mediabureau Onderste-Boven schreef een verhaal hierover voor dagblad Trouw.
De economie van Australië draait prima.Fuck”, liet de Australische minister van Financiën Wayne Swan zich dit voorjaar ontvallen toen hij de kwartaalcijfers van de Australische economie onder ogen kreeg.  In plaats van de voorspelde teruggang die Australië formeel in een recessie zou brengen, was de economie in de eerste drie maanden van dit jaar met 0,4 procent gegroeid.  Niet alleen de minister, maar ook analisten waren stomverbaasd. En die verbazing nam alleen maar toe, toen de cijfers van het tweede kwartaal bekend werden. De Australische economie was met 0,6 procent gegroeid: drie keer zo veel als was verwacht.
Australië is de enige grote westerse economie die een recessie heeft vermeden. Er is meer reden voor gejubel: de werkloosheid is veel minder hoog dan was gevreesd (5,8 in plaats van 7 procent). En het vertrouwen van de consument is in twee jaar niet zo hoog geweest.  “Ik denk dat elke Australiër trots kan zijn op deze resultaten in de ergste recessie in 75 jaar”, jubelde de minister van Financiën.

Sinterklaas
Het ‘wonder van Down Under’ heeft natuurlijk wel een prijs. Om precies te zijn: een kleine 25 miljard euro. De Australische regering heeft van begin af aan letterlijk met miljarden gesmeten om de economie te stimuleren. Elke Australiër die belasting betaalde, kreeg 900 dollar (530 euro) op zijn rekening.  De boodschap daarbij was: geef het geld lekker uit. Deelstaten en gemeenten kregen miljarden om wegen, scholen, zwembaden en andere openbare voorzieningen op te knappen of nieuw te bouwen. Miljardensubsidies kwamen los om zoveel mogelijk huizen te isoleren. De overheid speelde kortom Sinterklaas en Kerstman tegelijkertijd.

Geldsmijterij
Geen wonder dat de Australische begroting dit jaar een recordtekort kent: 33,6 miljard euro. Dat tekort zal pas in 2016 zijn weggewerkt. De conservatieve oppositie schreeuwt moord en brand dat de sociaal-democratische regering van premier Rudd toekomstige generaties opzadelt met grote tekorten De conservatieven willen dat de regering stopt met ‘geldsmijterij’. Maar bijna zeventig procent van de Australische bevolking steunt de regering in haar aanpak van de crisis.

Compliment
Het scheelt natuurlijk dat Australië miljarden binnenkrijgt dankzij de verkoop van grondstoffen aan vooral China en India. Die luxe is niet ieder land gegund. Maar de Australische regering kreeg afgelopen week complimenten van de OECD, de Organisatie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling. Dankzij het stimuleringspakket groeit de werkgelegenheid in Australië volgend jaar met 1,4 tot 1,9 procent ( 160.000 tot 210.000 banen).  En zo maakt Australië de andere G20-leiders een beetje jaloers.

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010