Anneke Logtenberg uit Oldenzaal (79) boekt successen in zwembad: ‘Rust roest’
Spelen voor ‘oude knarren’:
fit, plezier en eeuwig jong
SYDNEY, 15 OKT. 2009 - Fit. Plezier. Eeuwig jong. Onder dat motto zijn in Sydney de zevende World Masters Games gehouden: de ‘Olympische Spelen’  voor sporters op leeftijd. Bijna dertigduizend sportieve ‘oude knarren’ uit heel de wereld streden om de medailles; de oudste deelnemer was 101. In Sydney deden ook zeventien Nederlanders mee, onder wie de 79-jarige Anneke Logtenberg uit Oldenzaal. Zij vierde bij het zwemmen persoonlijke triomfen. Het Mediabureau Onderste-Boven volgde haar voor RTL Nieuws en RTV Oost.

In de trein op weg naar het zwembad ondervraagt het mediabureau Anneke Logtenberg.Sydney, even na zes uur ’s ochtends. De bijna 80-jarige Anneke Logtenberg uit Oldenzaal  gaat op het treinstation van Redfern op weg voor één van de spannendste zwemwedstrijden in haar leven.  Logtenberg doet mee aan de zevende World Masters Games; een soort Olympische Spelen voor oudere sporters. De Oldenzaalse is zenuwachtig.
‘Ik heb afgelopen nacht een slaappil genomen, ik kon niet slapen’, zegt Logtenberg in de treincoupe. ‘Ik heb heel de tijd in het water gelegen; de wedstrijd doorgenomen. Zenuwen dus.’

Anneke Logtenberg bij de openingsceremonie.Dankbaar
De World Masters Games zijn met ruim 28.000 sporters uit bijna 100 landen wat atleten betreft ruim twee keer zo groot als de echte Olympische Spelen. De sfeer is volgens Logtenberg uniek. ‘Ik ben dankbaar dat ik dit op mijn leeftijd nog kan meemaken’, zegt ze op het terrein waar alle deelnemers zich verzamelen voor de Openingsceremonie. ‘Het is belangrijk dat je blijft sporten. Het is zoals het spreekwoord zegt: rust roest.’
Tijdens de openingsceremonie ontmoet Anneke Logtenberg een 99-jarige zwemvriendin uit Australië. Ook de Australische houdt niet van stilzitten. ‘Ik ga nog drie keer per week zwemmen’, vertelt de bijna honderdjarige. ‘Wat oud? Het zit allemaal tussen je oren.  Ik vind het niets om binnen te zitten tussen vier muren.’

Macaroni
Op naar het Olympische zwembad van Sydney. Anneke Logtenberg, die vorig jaar een nieuwe heup heeft gekregen, zwemt deze dag ondermeer de 200 meter schoolslag. Ze wil per se het Nederlands record masters op deze afstand verbeteren. Eerder verbeterde ze al het record op de 100 meter schoolslag. De Oldenzaalse heeft daarom een speciaal ontbijt op: een bord macaroni met suiker. Ze gruwt ervan. ‘Dat hoop ik nooit meer te hoeven doen’, bibbert ze.

Na de finish van de 200 meter: Een Nederlands record voor de categorie 80-85.Record
Om acht uur ’s ochtends s het dan eindelijk zover: de start van de 200 meter schoolslag. Logtenberg wordt door een vrijwilliger op het startblok geholpen. Na het startsignaal duikt ze soepel in het water. De 79-jarige bouwt haar race zorgvuldig op. Niet te snel van start gaan, had ze zichzelf voorgehouden. De tactiek werkt. Op het einde van de race heeft ze nog adem over. Als ze na ruim vijf minuten aantikt, is Logentenberg acht seconden sneller dan het oude Nederlandse record Masters in haar leeftijdsklasse.
‘Heb ik het? Ja, ik heb het!’, roept ze, terwijl ze van vreugde in het water slaat. Even later hijgt ze op de kant uit. ‘Al het trainen op de schoolslag is dus niet voor niets geweest’, merkt ze tevreden op.

Echte tegenstand
Terwijl in het zwembad de races voor de krasse ouderen doorgaan, krijgt Anneke Logtenberg een zilveren medaille uitgereikt.  ‘Het record vind ik belangrijker, maar deze plak is ook leuk. In Nederland ontmoet ik weinig tegenstand, ik win daar altijd goud. Daarom vind ik het zo leuk om naar de Masters Games te gaan. Hier heb ik echte tegenstand.’
De volgende World Masters Games zijn in 2013 in het Italiaanse Turijn.

Hieronder staan twee video's. De eerste is de reoirtage van circa 2 minuten voor RTL Nieuws, de tweede is de 5 minuten durende impressie voor RTV Oost.

 

 

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010