Onderste-Boven bescheiden partner in Nederlands kunstproject
Filmclipje over het einde van de wereld
voor muziekstuk Anticantate
SYDNEY, 24 MEI 2009 - Grote golven slaan stuk op de rotsen bij Clovelly, een wijk in Sydney aan zee. Op de rotsen staren acht mensen naar de lucht. De camera draait. Mediabureau Onderste-Boven heeft geholpen bij de opname voor het muziekstuk Anticantate dat half juni in Utrecht te zien zal zijn.
De fotografe Anya van Lit, met wie het mediabureau samenwerkt, vroeg om hulp bij de opname in Sydney. Ze had contact met een medewerker van het Utrechtse Rosa Ensemble, dat moderne muziek combineert met beeld en theater.
In juni zal het cultuurhuis Stefanus in Utrecht de Anticantate te zien zijn. Het ensemble zegt daarover: `De Anticantate is muziektheater waarin u meekijkt in de levens van mensen over de hele wereld op het moment dat over tien minuten  ‘de bom’ valt. Hun reacties op dit onthutsende nieuws vormen de basis voor een collage in tekst, beeld en geluid. In De Anticantate worden de mogelijkheden van het moderne muziektheater zodanig gebruikt dat het een combinatie is van opera, klankinstallatie en nieuwe elektro/akoestische muziek'

De hele wereld
Voor dit project wilde het ensemble filmpjes hebben waarin mensen naar de hemel staren om te zien wat er op hen afkomt. Voor Australië koos Anya van Lit een plek aan zee bij Clovelly, waar acht mensen op een zondagmiddag de tijd hadden om even naar boven te kijken.
De kunstenaars wisten precies wat ze willen. De mensen moesten voor tweederde gedraaid naar de camera staan en half omhoog in de hemel staren. Er mochten geen andere mensen en rijdende auto's zichtbaar zijn, want iedereen in de hele wereld kijkt op dat moment naar de hemel om te kijken wat eraan komt, is het uitgangspunt. De camera moest tergend langzaam draaien van rechts naar links.
In Sydney zijn niet zoveel plekken zonder mensen, dus de zee is een logische plek. Bovendien beukten de golven door het ruwe weer van de afgelopen dagen onstuimig op de rotsen, wat het filmpje een extra dramatisch tintje gaf. De wereld gaat ten onder, maar de natuurkrachten gaan door tot de laatste snik.

Première
Het muziekstuk gaat op 18 juni in voor-première in het cultuurhuis Stefanus in Utrecht. Daarna is het te zien op het Boven 't IJ festival in Amsterdam. De echte première is 9 september in Theater Kikker in Utrecht. www.antecantatae.nl

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010