marc Marc van den Broek 1 mei 1955, kwam een paar jaar na zijn studie Fysische Geografie aan de Universiteit van Amsterdam terecht als leerling-journalist bij de Volkskrant. Daar kwam hij op verschillende redacties terecht, zoals de sportredactie, verslaggeverij en uiteindelijk bij de wetenschaps-redactie, waar hij de eerste milieuredacteur van de krant werd. Het was de tijd van de zure regen, de aantasting van de ozonlaag en daarover schreef hij beschouwingen in de krant. Alle journalistieke arbeid uit die tijd leidde tot de eerste Europese milieuprijs voor journalistiek, van het Europese parlement. Met het geld dat hij daarmee won, reisde hij voor een aantal weken naar India en Bhutan, voor het schrijven van reportage’s.

Schrijven over het milieu bracht hem overal. In Afrika doorkruiste hij de tropische regenwouden voor reportages over de houtkap daar. In de VS trok hij van oost naar west overal onderwerpen oppikkend voor de krant. Maar wetenschap is niet alles, de straat roept, dus trok hij in 1996 voor vijf jaar naar de regioredactie Amsterdam van de krant. Daar deed hij van alles, politiek, de straat en uiteindelijk als belangrijkste klus uit die tijd de parlementaire enquête Vliegramp Bijlmermeer. Daarna vertrok hij weer naar wetenschap om daar de gezondheidsportefeuille op zich te nemen om een gat te vullen dat een ernstig zieke collega achter zich liet. Hier zijn de bedreiging van de virussen zoals SARS en de vogelgriep die hem bezig hielden.

Zo nu en dan is er tijd voor een geheel ander onderwerp, zoals een speurtocht naar de resten van Kuifje in Schotland voor een artikel ter ere van de 75ste verjaardag van de Belgische stripheld. In zijn vrije tijd is Van den Broek een fanatiek sporter bij de triathlon, de combinatie van zwemmen, fietsen en lopen.

<<terug

Archief
Viseten wordt visslikken: artikel in het katern Gezond van de Volkskrant (12 juni 2004)

Overbodige lichaamsdelen: Amandelen katern Gezond de Volkskrant (januari 2004)
Sporen van een stripheld: Kuifje in Schotland katern traject de Volkskrant (januari 2004)
recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010